Procuratura Generală a făcut publice informații noi despre preluarea ilegală a controlului asupra Moldova-Agroindbank în 2011–2015. Cu banii obținuți din Laundromatul rusesc, persoanele vizate au cumpărat 43,11% din acțiuni și le-au vândut unor companii nerezidente conectate la omul de afaceri controversat Veaceslav Platon, care este dat în urmărire, scrie anticoruptie.md
Suspecții sunt învinuiți de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Mai exact, folosind documente false și mijloace financiare provenite din Laundromatul rusesc, persoanele suspecte au pus la cale înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora. Acest fapt le-a permis să obțină un pachet de 28.051 de acțiuni al BC Moldova-Agroindbank SA în valoare totală de 28 milioane de lei.
După obținerea acestui pachet de acțiuni, pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, persoanele vizate au vândut acțiunile sustrase unor companii nerezidente al căror beneficiar real era Veaceslav Platon.
Prin urmare, în 2011–2015, suspecții au dobândit 43,11% din acțiunile Moldova-Agroindbank deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezidenți, beneficiar real al cărora a devenit Veaceslav Platon.
Astfel, omul de afaceri a reușit să preia controlul asupra acestei instituții financiare pe o anumită perioadă.
Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru 2 noiembrie 2021 în vederea înaintării acuzării.
Veaceslav Platon este anunțat în urmărire după ce Judecătoria Chişinău i-a dat controversatului afacerist un termen de zece zile pentru a reveni în Moldova şi a se prezenta la şedinţa de judecată într-un dosar în care este inculpat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi tentativă de mituire.
Pe 2 august, procurorul anticorupţie Mirandolina Suşiţcaia solicitase schimbarea măsurii preventive în privinţa lui Veaceslav Platon după ce acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată.
Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.
Sursa: anticoruptie.md