Premierul interimar Aureliu Ciocoi a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă dacă crede că hotărârea prin care a fost instaurată starea de urgență ar putea fi declarată neconstituțională, în cazul în care aceasta va fi atacată la Curtea Constituțională.
Europa Liberă: Deputații care nu au votat pentru această hotărâre a parlamentului de introducere a stării de urgență ziceau că ar putea să se adreseze cu o sesizare la Curtea Constituțională și președinta Maia Sandu a spus că așteaptă două-trei săptămâni să vadă în evoluție situația, ca după asta eventual să poată și dumneaei sesiza Curtea Constituțională. Dacă ar fi atacată la Înalta Curte această decizie a parlamentului ar avea câștig de cauză cei care ar vrea s-o atace?
Aureliu Ciocoi: „Nu știu, nu sunt jurist de specialitate, dar există dreptul politicienilor de a ataca orice decizie a parlamentului la Curtea Constituțională, lucru care sunt liberi să îl facă. În ceea ce privește dacă Curtea va da câștig de cauză sau nu va da câștig de cauză rămâne să se pronunțe înalta instanță. Cert este că guvernul acesta interimar nu putea să vină în fața parlamentului cu solicitarea instituirii stării de urgență, pentru că, potrivit Constituției, potrivit cadrului legal un guvern interimar nu are acest drept. Dacă ați fost atentă, noi am venit doar cu recomandarea, când zic „noi”, mă refer la guvernul acesta interimar.”
Amintim că astăzi, deputatul, Octavian Țîcu a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului și cea a Guvernului prin care s-a instaurat starea de urgență. Potrivit lui, această decizie a fost luată ”cu încălcarea procedurii prevăzută de lege”.
Citește și: Țîcu merge la Curtea Constituțională: ”Instituirea stării de urgenţă este ilegală şi neconstituţională”