Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Unul dintre profesorii turci, răpiți în 2018, eliberat înainte de alegerile prezidențiale

Unul dintre profesorii turci extrădați din Republica Moldova pe 6 septembrie 2018, a fost eliberat astăzi. Cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale de la Chișinău.  Anunțul a fost făcut de către Hasan Barış, directorului Liceului „Orizont” cu filiala la Durleşti. Este vorba despre Hüseyin Bayrakta, condamnat anul trecut la șase ani și șase luni de închisoare. Decizia fiind definitivă.

Hasan Barış, directorului Liceului „Orizont” și-a exprimat speranța că și ceilalți profesori, care încă se află în detenție în Turcia vor ieși la liberate.

„Unul dintre profesori, Hüseyin Bayraktar, a fost eliberat astăzi. Sper la fel pentru toți ceilalți în curând”, a menționat Hasan Bariș.

La 6 septembrie, curent s-au împlinit doi ani de la expulzarea a șapte cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din Capitală. Ulterior, aceste acțiuni ale autorităților au fost condamnate de cea mai înaltă instanță internațională – CtEDO.

Astfel, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cetăţenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma fiind de 175.000 euro. Responsabilitatea pentru aceste acțiuni și-a asumat-o doar Vasile Botnari, director al Serviciului de Informații și Securitate. Însă, care a plătit doar serviciile de avion și despăgubirile morale.

De expulzarea profesorilor turci este acuzat și președintele Igor Dodon. Presa scrie că Dodon și-a reparat Președinția, pe banii turcilor, în schimbul expulzării celor șapte profesori de la Liceul ”Orizont”. Președinte însă a negat acest lucru.

 

Dosar Media

Ai o noutate?