Regretatul interpret, Iurie Sadovnic, este petrecut astăzi pe ultimul drum. O legendă încă vie în sufletele celor care i-au admirat creația și au crescut cu melodiile sale, iar drapelele au coborât în bernă chiar de la primele ore ale dimineții.
Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, mărturisește că de ceva timp pregătea cu maestrul Iurie Sadovnic un concert al chitarelor pe malul Nistrului, iar pregătirile pentru acest eveniment, pe care regretatul artist atât de mult și l-a dorit, erau pe ultima sută de metri.
”Într-o zi, am rămas surprins să descopăr că, printre oamenii care așteptau răbdători să intre la mine era și el, Iurie Sadovnic în persoană, bardul nostru de la Susleni, cel care a încântat, atâta amar de vreme, generații întregi. Da, maestrul Sadovnic Orheianul, pe care îl admira atâta lume, stătea cuminte în anticameră și aștepta să-i vină rândul. Simplu, modest, ca un om obișnuit”, declară Dinu Țurcanu.
Președintele Raionului Orhei adaugă că: ”Am discutat îndelung cu el. Nu venise pentru a-și soluționa probleme personale. A venit să ne ceară ajutorul pentru a organiza un eveniment cultural, un Festival al Chitarelor, pe malul Nistrului. Un eveniment frumos și de suflet, pentru oamenii care înțeleg valoarea muzicii adevărate, cea care izvorăște din esența noastră, care se contopește cu natura și istoria noastră milenară. Un festival pentru prietenii lui, cunoscuți și necunoscuți”.
”Am început pregătirile, cu multe seri petrecute pe malul Nistrului. Așa am avut ocazia să-l cunosc îndeaproape, să aflu detalii din viața lui, să glumim, să povestim. Așa l-am descoperit pe omul Sadovnic, că pe artistul Sadovnic îl știam de mic copil… Aș vrea să cred că am devenit prieteni, oameni apropiați. Și iată, când totul prindea contur, când am ajuns pe ultima sută de metri, prietenul meu, Iurie Sadovnic Orheianul, a decis ca acest festival, pe care și l-a dorit atât de mult, să fie organizat fără el”, mai spune Dinu Țurcanu.
Cu toate acestea, Dinu Țurcanu menționează că festivalul pe care și l-a dorit atât de mult Iurie Sadovnic va avea loc, însă fără titanul artist.
”O veste amară, care ne-a dezarmat, dar care nu ne va face să renunțăm. Festivalul Chitarelor va avea loc. Pe malul Nistrului, așa cum și-a dorit el. Va fi un eveniment frumos, ca sufletul marelui nostru artist. În numele lui, în memoria lui, în cinstea lui. Și în semn de profundă recunoștință pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o”, conchide funcționarul.
Amintim, bardul Iurie Sadovnic s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Interpretul a fost găsit mort în apartamentul său de la Botanica de soția acestuia, care a și sunat la 112. Oficialii, colegii de breaslă, dar și cei care i-au îndrăgit creația deplâng moartea artistului.
Iurie Sadovnic este bine cunoscut pentru stilul său de interpretare în care pune accentul pe chitară. A activat ca solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” a Institutului de Arte, formația „Sonor”, formația de jazz din Nikolaev, „Contemporanul” și „Bucuria” ale Filarmonicii din Chișinău. În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993. În 1999 a lansat volumul de poezie „Am să plec în Codru verde”.