Ultimatumul înaintat de ruși la întrevederea cu Spînu și Kulminski: ”De la 1 decembrie, Gazprom sistează livrările de gaz către Moldova dacă…”

Ultimatumul înaintat de ruși la întrevederea cu Spînu și Kulminski: ”De la 1 decembrie, Gazprom sistează livrările de gaz către Moldova dacă…”

Moscova recunoaște că va suspenda livrarea de gaz către Moldova, dacă Chișinăul nu va plăti 709 milioane de dolari

Moscova vrea ca în termeni urgenți, Chișinăul să achite datoria de 709 milioane de dolari acumulată pentru achiziția gazelor. De altfel, va fi stopată livrarea gazelor naturale către Republica Moldova.

Reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov a declarat pentru presa rusă că  vina pentru această situație complicată le revine în totalitate autorităților moldovenești. Deși datoria inițială era de 433 de milioane, rușii au impus sancțiuni practic duble, astfel suma totală ajunge la 709 milioane de dolari.

Kuprianov spune că: ”Reprezentanții Moldovei, din anumite motive, nu vor să recunoască suma acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților Moldovei nu le place prețul gazului, deși prețurile aici sunt clare și transparente „

Totodată, Kuprianov a declarat că rușii sunt gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Republica Moldova, însă cu o condiție dureroasă pentru economia țării – să fie plătită în termen de o lună această datorie cu dobândă în sumă de 709 milioane de dolari.

În consecință, rușii amenință că un nou contract nu va fi semnat de la 1 decembrie 2021, iar Gazprom va sista aprovizionarea cu gaze a Moldovei.

”În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare – a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent”, a Kuprianov.

Kuprianov  a mai spus că: „Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini”

Amintim că, vicepremierul Andre Spînu vine cu detalii după negocierile purtate cu Rusia în legătură cu problema furnizării gazelor naturale țării noastre.

În legătură cu semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru țara noastră, Spînu declară că a avut o nouă rundă de discuții la Moscova.

Astfel, la întrevedere, oficialul a discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.

”Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți”, anunță Spînu.

Totodată, vicepremierul spune că: ”Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”.

”Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare. În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”, mai adaugă Spânu.

Ministrul spune că, luni, 25 octombrie, va susține o conferință de presă unde va oferi mai multe detalii și voi răspunde la întrebările existente.

Parlamentul a aprobat, astăzi, Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie.

Pentru instituirea stării de urgență au votat 55 de deputați.

Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Prin urmare, Hotărârea are drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.

.

Turcan Ana

Ai o noutate?