La Guvern, Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru s-a întrunit în ședinţă şi a fost pusă în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii.
Prim-ministrul interimar al Executivului, Aureliu Ciocoi a prezentat mai multe subiecte, printre care sporirea ratei de vaccinare a populației și stabilirea unor măsuri de gestiune a situației epidemiologice determinate de răspândirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2.
Secretarul de Stat al MSMPS, Igor Curov, a subliniat faptul că impactul vaccinării este unul evident benefic, iar imediat după ce s-a dat start campaniei, morbididatea în rândul personalului medical a scăzut cu 90%. Cea mai mică rată de vaccinare în rândul populației se atestă în continuare în regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia.
Totodată, membrii Consiliului au examinat nivelul de extindere în Republica Moldova a tulpinilor derivate – Delta, Delta+ și Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu tulpinele anterioare ale COVID-19. Specialiștii nu exclud apariția unor noi versiuni ale tulpinei COVID ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune.
În context, a fost reiterată importanța intensificării procesului de imunizare a populației, aceasta fiind singura soluție de depășire a crizei pandemice. A fost pusă în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii.