Serviciul de Informații și Securitate vine cu unele precizări urmare a informațiilor apărute în mass-media privind cazul ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.
SIS menționează că așa-numitul document emis de către instituție, la care se face referire în mijloacele de informare în masă, reprezintă un fals, fapt despre care vor fi informați oficial și membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.
Instituția își reiterează poziția și neagă orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean.
În același timp, investigațiile pe acest caz continuă, iar SIS acordă suport constant organelor de ocrotire a normelor de drept întru elucidarea tuturor circumstanțelor și stabilirea persoanelor implicate.
SIS solicită insistent verificarea oricăror documente sau informații atribuite instituției, apelând la emitenți întru evitarea dezinformării și promovării falsurilor cu potențial de a afecta securitatea națională a Republicii Moldova.
Comisia parlamentară de anchetă în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, recomandă președintelui țării, Maia Sandu, eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, dar și a șefului serviciului de contraspionaj „pentru inactivitate și neprevenirea atentatului la securitatea Republicii Moldova de către un grup de persoane din afara țării, care au activat nestingerit câteva săptămâni fără a fi dedecat de SIS, fie în complicitate cu acesta”. Anunțul a fost făcut de Vasile Năstase, președintele Comisiei speciale de anchetă.
Potrivit lui Năstase, raportul Comisiei a fost semnat până în prezent de 7 membri ai Comisie de anchetă, iar în curând urmează să-și pună semnătura și ceilalți membri. În cadrul Comisiei au fost analizate toate aspectele și s-a ajuns la concluzia că SIS, MAI și alte structuri ale statului nu au intervenit în contracararea acestei ilegalități produsă pe teritoriul țării noastre.
Nicolae Ceaus a fost răpit pe 3 aprilie de un grup de oameni necunoscuți, în curtea unui bloc de locuit din centrul capitalei. De atunci, Ceaus a apărut în câteva clipuri pe care chiar el le-a filmat, afirmând că este bine și că are deja un avocat care să-i apere interesele în Ucraina.
Ceaus era în Moldova din 2016, după ce a fugit din Ucraina, fiind prins acolo cu mită de zeci de mii de dolari, pe care a ascuns-o în „borcane”.