𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆ 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐒𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐩𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐞𝐱𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐳𝐮𝐢𝐫𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐛𝐫𝐨𝐠𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐮𝐬𝐩𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐢𝐜𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐟𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚 – 𝐃𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐂𝐒𝐄 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐞 𝐮𝐧 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐛𝐫𝐮 𝐣𝐮𝐬𝐭 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐢, 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆
Ombudsmanul consideră că dispoziția CSE restrânge exerciţiul drepturilor fundamentale la libertatea exprimării și a dreptului la proprietate și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului.
Avocatul Poporului a solicitat CSE și Consiliului Audiovizualului prezentarea informațiilor adiționale pertinente care au stat la baza Dispoziţiei de suspendare a licenței pentru șase posturi de televiziune.
„Ombudsmanul atrage o atenție deosebită asupra standardelor internaționale și naționale în materia drepturilor fundamentale enunțate, care trebuie a luate în considerare la luarea deciziei de suspendare a licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale, precum și luarea acestei decizii prin intermediul CSE, fapt ce ar putea crea un precedent juridic periculos pentru Republica Moldova, ceea ce este necesar de a fi evitat”.
Totodată, Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice alte măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate.
„Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil, și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”, se arată în comunicat.
Amintim că pe 16 decembrie CSE a decis suspendare temporară, pe perioada stării de urgență, a licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune din Republica Moldova, acestea fiind avertizate și sancționate anterior pentru propagandă și dezinformare.