Doi deputați din PAS au sesizat Curtea Constituțională în privința modalității de instituire a stării de urgență în Republica Moldova.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco susține că starea de urgență, instituită la nivel național acum câteva zile de Parlament, a fost aprobată în contradicție cu prevederile legale, iar prin urmare actul normativ este neconstituțional. Litvinenco spune că ar fi vorba de un abuz al autorităților competente în raport cu cetățenii țării.
”Împreuna cu Veronica Rosca, am sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență. Dincolo de faptul că această așa numită stare de urgență este un fake clasic – lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii –, la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale”, anunță Litvinenco.
Mai exact, Litvinenco susține că au fost încălcate mai multe prevederi constituționale. Potrivit parlamentarului, în primul rând, la declararea stării de urgență s-a ”încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este unul în exercițiu. Totodată, Parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau Președintele țării”.
”Ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – Guvernul nu a adoptat „o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența. Prin propunerea de a institui stare de urgență se are în vedere anume adoptarea proiectului de hotărâre a Parlamentului privind declararea stării de urgență incluzând măsurile obligatorii potrivit legii, și nicidecum altceva”, susține Litvinenco.
Totodată, deputații PAS mai precizează că, ”la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art.23 al Legii Supreme. În actul adoptat de majoritatea PSRM-Șor nu există nicio claritate cu privire la măsurile care urmează a fi adoptate în timpul stării de urgență”.
”Argumentul precum că „Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale. În al treilea rând, contrar dispozițiilor art.54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională. Formulările vagi, utilizate la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, mai afirmă Litvinenco.
Litvinenco dă de înțeles că alegerile anticipate sunt foarte aproape, respectiv că ”lumea s-a săturat de acest Parlament și de majoritatea tot mai „naturalăˮ dintre Dodon și Şor”
”Cert este un lucru. Lumea s-a săturat de acest Parlament și de majoritatea tot mai „naturalăˮ dintre Dodon și Şor. Și de tot felul de artificii ca să se mențină la putere cu orice preț. Dar timpul lui a expirat. Avea dreptate Dodon când zicea că „этот Парламент не жилец”…
Amintim că deputatul PUN, Octavian Țîcu a depus, în data de 7 aprilie, o sesizare similară la Curtea Constituțională.