Partidul Acțiune și Solidaritate i-ar fi pus gând rău procurorului general, Alexandr Stoianoglo, fiind nemulțumiți de activitatea acestuia. Președintele interimar al PAS, Igor Grosu, susține că urmează să fie efectuată o evaluare serioasă a procurorilor. În acest sens va fi modificată și legea procuraturii.
În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, președintele PAS, Igor Grosu, a declarat că a avut așteptări mari de la numirea în funcție a lui Stoianoglo, însă nu a văzut mari progrese, mai ales în dosarele de rezonanță.
”Pot să vă spun un singur lucru. Noi am avut foarte mari așteptări de la PG. Când la început a venit, a fost nevoie de timp pentru a se acomoda, că-s multe dosare, că-s supraîncărcați, că nu sunt capacități, dar… Toată lumea a avut o așteptare legitimă, justificată. Progrese pe dosarele de rezonanță, pe dosarele principale, ca oamenii să înțeleagă că hoții mari nu pot dormi liniștiți dacă procuratura își face treaba. Eu, părerea mea personală, nu am văzut un progres mare”, menționează Grosu.
Liderul PAS a făcut referire la deputații cărora le-a fost ridicată imunitatea, iar apoi au revenit în Parlament și s-au dat drept jertfe politice. Așadar, Grosu menționează că procurorii sunt cei care răspund de calitatea probatoriului.
”Eu am văzut hoți cărora le-au fost clasate dosarele, eu am văzut indivizi din Parlament care, PG a venit în Parlament și a zis că trebuie să ridicăm imunitatea, vreo 5-6 le-am ridicat imunitatea eu și colegii, după care au revenit bine-merci în Parlament. Da, o să zică că și judecătorii au avut partea lor de vină, dar ăștia, procurorii, sunt cei care răspund de calitatea probatoriului”, a concluzionat liderul PAS”, adaugă Grosu.
Igor Grosu a mai menționat că urmează să fie evaluată activitatea și averile procurorilor, dar și să fie modificată legea procuraturii. Asta deși, Blocul ACUM și PSRM au modificat Legea Procuraturii în iunie 2019. Atunci, în baza unui concurs, contestat mai apoi de inițiatorii ideii, Stoianoglo a ajuns șef la Procuratura Generală.
”Noi vom veni cu o evaluare foarte serioasă asupra prestației, vom să modifica legea procuraturii, ca să ne permită legal să evaluăm prestația procurorilor, averilor lor, dar și ce dosare au instrumentat. Asta trebuie să fie un semnal bun pentru procurorii de treabă, pentru că procurori și judecători de treabă în sistem sunt. Deci ei trebuie identificați și să fie create condiții”, a precizat ldierul PAS.
Întrebat de către moderatorul emisiunii dacă urmează să fie demis Alexandr Stoianoglo, Igor Grosu a declarat că: ”Nimeni nu-i intangibil, nimeni nu-i numit pe viață acolo…Noi o să avem discuții serioase cu toți cei care au condus instituțiile care trebuiau să lupte cu corupția”.
După ce PAS a câștigat alegerile parlamentare anticipate, acumulând aproape 53 % din voturile alegătorilor și 63 de mandate în Parlament, cele mai importante funcții în stat le vor reveni celor din Partidul Acțiune și Solidaritate.
Deși, la prima vedre, funcția de procuror general este una care pare să nu fie vizată de rezultatul alegerilor, Alexandr Stoianoglo ar putea să nu mai fie șef la PG. De această părere este expertul în drept constituțional Teodor Cânaț, care este de părere că Stoianoglo va pleca de bună voie de la șefia Procuraturii Generale.
”Eu cred că domnul Stoianoglo va pleca de bună voie din funcția de procuror general. Toți procurorii generali au plecat după ce s-a schimbat puterea. Acest caz nu cred că va fi o excepție. Totodată, CCM a declarat neconstituțional concursul prin care a ajuns Stoianoglo procuror general, hotărârea însă nu este retroactivă, dar, făcând referire la o altă decizie a Înaltei Instanțe cu privire la numirea membrilor CSM, decretul de numire a lui Stoianoglo în funcția de premier este ilegal”, declară Cârnaț.
La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Alegătorii au ales între 23 concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Prezența la vot a fost de 48,36%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile.