ULTIMĂ ORĂ! Negocierile au eșuat – Spînu: Moscova cere ca Moldova să achite datoria istorică la gaz

Negocierile au eșuat – Spînu: Moscova cere ca Moldova să achite datoria istorică la gaz
Vicepremierul Andrei Spînu vine cu detalii după negocierile purtate cu Rusia în legătură cu problema furnizării gazelor naturale țării noastre.

În legătură cu semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru țara noastră, Spînu declară că a avut o nouă rundă de discuții la Moscova.

Astfel, la întrevedere, oficialul a discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.

”Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți”, anunță Spînu.

Totodată, vicepremierul spune că: ”Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”.

”Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare. În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”, mai adaugă Spânu.

Ministrul spune că, luni, 25 octombrie, va susține o conferință de presă unde va oferi mai multe detalii și voi răspunde la întrebările existente.

Parlamentul a aprobat, astăzi, Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie.

Pentru instituirea stării de urgență au votat 55 de deputați.

Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Prin urmare, Hotărârea are drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.

Premierul Natalia Gavrilița explică de ce a fost nevoie de instituirea Stării de Urgență în Moldova și ce va putea să facă Comisia Națională Extraordinară pentru Situații Excepționale.

”Vom începe cu volume mici pentru a asigura presiunea în țeavă. Este pentru prima dată când Republica Moldova accesează gaz din surse alternative. Este un lucru bun pentru securitatea energetică a țării. CNSEP va putea aloca surse financiare pentru achiziția gazelor naturale, va stabili anumite reguli pentru gestionarea sistemului. Vom avea informații în timp real despre ce se întâmplă în sistem. Sunt atribuții care permit CNESP să acționeze prompt”, declară premierul.

Totodată, Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că cetățenii nu vor simți anumite incomodități pentru cetățeni.

”Cetățeanul simplu nu va simți această stare de urgență. Dimpotrivă, această stare de urgență are menirea de a excludă scenariile ca cetățenii să resimtă o criză de gaze. Alegerile locale vor avea loc, ceea ce nu este adevărat”, declară Gavrilița.

Potrivit prim-ministrului, Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1)      instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid

2)      alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3)      adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4)      dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5)      adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6)      coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;  familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7)      instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8)      efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Totodată, Hotărârea nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 21 noiembrie.

Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt și profesionist în fața situației actuale.

Turcan Ana

Ai o noutate?