Declarațiile făcute astăzi de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, sunt false și iresponsabile, spune președintele Maia Sandu. La ședința CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că ”membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie trași la răspundere”, susține președintele țării.
”Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, așa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declarații, dl Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei ședințe la care el, apropo, nu a găsit de cuviință să se prezinte”, menționează în replică Maia Sandu.
Mai mult de cât atât, președintele țării menționează că la ședința CSS, s-a discutat despre faptul că procuratura trebuie ”Să aplice legea și să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupție – asta am cerut mereu Procurorului General și asta am cerut la ședința CSS din 10 august”.
”De fiecare dată, Alexandr Stoianoglo a venit cu justificări pentru lipsa de rezultate. Prin declarațiile de azi, actualul Procuror General face front comun cu penalii, devenind instrument și complice în același timp, și își trădează frica față de acțiunile noii guvernări de curățare a sistemului”, precizează Maia Sandu.
Mai Sandu conchide: ”Nici domnul Stoianoglo, nici corupții pe care încearcă să îi protejeze acesta nu vor putea opri cea mai importantă reformă de care are nevoie țara – curățarea sistemului judecătoresc și cel al procuraturii de influența grupărilor corupte”.
Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a venit cu o reacție, cupă ce procurorul general Alexandr Soianoglo a spus că în cadrul ultimei ședințe a CSS, Maia Sandu a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, printre care membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Vladimir Voronin, cerând Procuraturii să-i atragă la răspundere penală. Socialiștii consideră că aceasta este „o ingerință a instituției politice în înfăptuirea justiției”, „un abuz și fapt ilegal”.
”Pornind de la principiul constituțional de independență și egalitate a ramurilor puterii în stat, orice ingerință a instituției politice în înfăputirea justiției este abuz și fapt ilegal. Pe lângă aspectul juridic ce contravine flagrant normei de drept, acțiunile Maiei Sandu în raport cu oponenții politici, pe care dorește să-i persecute utilizând în acest sens justiția, se încadrează în caracterul unui regim autoritar și anti-democratic, cu elemente ale statului capturat”, se arată într-un comunicat al PSRM.
Cu toate acestea, socialiștii spun că nu au frică de dosare, subliniind ”nu ne temem de astfel de metode de șantaj politic și nici nu ne vom lăsa intimidați”.
Procurorul general, Alexandru Stoianoglo o acuză pe președinta țării, Maia Sandu, de ingerințe în sistemul de drept. Într-un briefing de presă, Stoianoglo a menționat că nu a reușit să stabilească o conlucrare cu Președinția, deși ar fi făcut numeroase tentative.
”Aprogeul tensiunilor noastre cu doamna președinte a fost atins la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Cred că e prima dată când președintele își permite să cheme la raport șefii procuraturilor specializate. Asta își permitea doar Plahotniuc. A fost clar după ședință că se pregătește demiterea Procurorului General”, a spus Stoianoglo.
Mai mult, șeful PG a anunțat că sesizează insituțiile internaționale privind modificările la Legea Procuraturii.