Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire în funcția de prim-ministru interimar a actualului șef de la Externe, Aureliu Ciocoi.
„În condițiile în care premierul demisionar Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, președintele, conform Constituției, numește premierul interimar, în mod obligatoriu, din rândul miniștrilor. Azi am semnat decretul de numire în calitate de premier interimar a domnului Aurel Ciocoi, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene”, a scris Sandu.
Guvernul Chicu își încheie astăzi activitatea, ca urmare a demisiei anunțate de prim-ministrul Ion Chicu. Odată cu el pleacă și vicepremierul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, dar și ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, au declarat că își vor exercita funcțiile doar până la data de 31 decembrie 2020.
Cine este Aureliu Ciocoi, CV-ul premierului interimar: De ce a fost demis anterior de la Externe
Aureliu Ciocoi are experienţă diplomatică, a ocupa mai multe funcţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe până să ajungă în fotoliul de ministru. A devenit pentru prima dată ministru al Afacerilor Externe pe 14 noiembrie 2019, în ziua în care a fost învestit Cabinetul Chicu. Ulterior a plecat din această funcție pe 16 martie 2020, după ce a fost semnat acordul de coaliție între PSRM și PDM și astfel au fost înlocuiți cinci miniștri din Guvern cu reprezentanți democrați.
S-a născut în 1968 şi a absolvit Facultatea Relaţii Internaţionale în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, România. A studiat şi la Academia Diplomatică a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei. La Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a ocupat mai multe funcţii, în perioada 1996-2010.
Din 1998 până în 2001 a fost șef al Secţiei Consiliul Europei din cadrul Direcţiei Integrare Europeană, iar în perioada 2005-2007 a fost şef al Direcţiei Consiliul Europei şi Drepturile Omului în cadrul Departamentului Cooperare Multilaterală.
În iunie 2010, Aureliu Ciocoi este numit în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Germania, iar în 2015 a fost numit ambasador în China.
Mai multe detalii despre activitatea lui Aureliu Ciocoi puteți găsi aici
Amintim că, Aureliu Ciocoi a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Ciocoi, în data de 26 decembrie, pe pagina sa de Facebook. El a menționat că starea sa este satisfăcătoare.
„Informez opinia publică că, în urma procedurii de testare la infecția cu virusul de tip nou, am fost confirmat pozitiv cu o formă ușoară de COVID-19. Nu este necesară spitalizarea mea, iar la moment sunt în autoizolare la domiciliu, starea sănătății fiind satisfăcătoare”, a declarat Ciocoi într-o postare publicată de serviciul de presă al MAEIE pe pagina de facebook.