Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca școlile să rămână închise, în contextul instituirii stării de urgență, dar și ținând cont de numărul infectărilor zilnice, care a depășit cifra de 231 de mii de persoane. Totodată, grădinițele vor fi deschise în toată țara, indiferent de numărul infectărilor.
Premierul interimar susține că elevii vor studia online în zonele unde incidența cazurilor de COVID-19 depășește norma admisibilă. Respectiv, în topul celor mai afectate orașe sunt municipiul Chișinău și Bălți.
Lista restricțiilor:
Elevii rămân la lecții online, cu excepții în instituțiile unde nu există asigurat echipamentul necesar. În localitățile unde se atestă incidența de 100 de cazuri la 100 de mii de populație sau mai mare de numărului de persoane infectate de COVID-19, atunci orele se vor desfășura online.
Se sistează activitatea bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor teatral-concertistice, cinematografelor și caselor de cultură.
Se interzice organizarea competițiilor, evenimentelor, întrunirilor sportive, precum și a proceselor de instruire, antrenament, recreere și agrement cu prezență fizică a persoanelor, organizate în instituțiile publice și private cu profil sport, cu excepția antrenamentelor.
În municipiile Chișinău și Bălți, din 3 aprilie, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 5.00.
Se interzice circulația și aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
Persoanele care se află în afara domiciliului/resedintei sau altui loc de trai, sunt obligate să deţină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.
Se instituie regim special de muncă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel ca entitățile publice și private să atragă cu prezență fizică la serviciu un număr de până la 30% din personal, pentru ceilalți angajați se va dispune organizarea muncii la distanță.
Se interzice întreprinderilor prestatoare de servicii publice să siteze (prin deconectarea locurilor de consum) furnizarea serviciilor și/sau să aplice penalități pe cazul neachitării în termen de către consumatorii casnici, a facturilor pentru energia electrică, energia termică, gazele naturale sau apa potabilă consumată, cu excepția situațiilor în care deconectarea are drept scop evitarea punerii în pericol a vieții și sănătății oamenilor sau prejudicierea proprietății.
Se instituie moratoriu, până la data de 30 mai 2021, asupra controalelor de stat planificate, efectuate la fața locului, de către organele abilitate cu funcții de control.
Serviciul de Informaţii şi Securitate aprobă şi face publică lista de surse cu conţinut online care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire.
Grădinițele rămân deschise.