Ultima oră! Declarația privind statutul capturat al CCM, votată de ”alianța PSRM-Șor”

Parlamentul a aprobat Declarația privind statutul capturat al Curții Constituționale, prin care se cere demisia a trei judecători ai Înaltei Curți. Pentru au votat 54 de deputați.

Proiectul de declarație privind nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale potrivit căreia există temei de dizolvare a Parlamentului a fost inclus pe agenda de astăzi a legislativului.

Inițiativa aparține socialiștilor care solicită demisia celor trei judecători ai Curții Constituționale care au decis că există temei de dizolvare a Parlamentului.

Includerea proiectului pe agendă a fost susținută de deputații din Partidul Șor și platforma ”Pentru Moldova”. PAS  și PPDA au anunțat că părăsesc sala Parlamentului.

”Azi o să fie o zi a populismului și a atacului asupra instituțiilor de stat, în special a Curții Constituționale. PAS nu va participa la acest circ ieftin, vă lăsăm în intimitatea dvs. Cetățenii o să vadă cât de disperată este această alianță în contextul alegerilor anticipate inevitabile”, a declarat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Declarația Parlamentului ”de nerecunoaștere a deciziilor Curții Constituționale” și de ”acordare a votului de neîncredere judecătorilor Curții Constituționale” nu produce niciun efect juridic. Despre acest lucru a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Totodată, deputatul subliniază faptul că „judecătorii Curții Constituționale rămân în funcții, or aceștia sunt inamovibili potrivit prevederilor Constituționale”.

”Inamovibilitatea înseamnă că ei nu pot fi demiși din funcții. Mai ales de Parlament. Declarația PSRM este similară declarațiilor privind ”condamnarea traseismului politic” sau a celei privind ”dezacordul cu dizolvarea Parlamentului”. Sunt pur și simplu caraghioși.”, a scris deputatul.

Amintim că, la 15 aprilie, Curtea Constituțională a decis că au fost întrunite condițiile care permit dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Astfel, șeful statului trebuie să semneze decretul de dizolvare și să anunțe data scrutinului anticipat. Totuși, Legislativul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență, instituită în Republica Moldova până la data de 30 mai.

Dosar Media

Ai o noutate?