Foto:stiri.md

ULTIMĂ ORĂ! Avertizare meteorologică – Se prevăd intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează despre următoarea avertizare meteorologică. Astfel, fenomenul prognozat este instabilitate atmosferică.

Respectiv, în această seară, 18 mai, și noaptea de 19 mai, pe arii extinse se prevăd averse puternice (15-45 l/m2).

Pe 19.05 se prevăd intensificări ale vântului din nord-vest în rafale de până la 15-20 m/s.

Totodată, astăzi se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, izolat cu vijelie în rafale de până la 15-18 m/s.

O astfel de avertizare a fost emisă și ieri, 17 mai, zi în care precipitațiile au făcut ravagii în mai multe localități.

Ploile torențiale înregistrate luni, 17 mai, au cauzat mai multe pagube pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în localitățile din raioanele Șoldănești, Soroca, Telenești și Edineț au fost înregistrate prejudicii din cauza vântului puternic și a grindinei, fiind afectate culturile agricole.

Potrivit IGSU,  în localitatea Pohoarna, precipitațiile au afectat 80 ha de porumb, 330 ha de grâu și peste 120 ha de floarea soarelui, iar la Cotiujenii Mari au fost distruse 63 ha de porumb și 34 ha de floarea soarelui.

Ploaia a afectat o parte din culturile agricole și din localitatea Slobozia – Cremene a raionului Soroca. Aici condițiile meteo nefavorabile au distrus 40 ha de livezi, 95 ha de sfeclă de zahăr, dar și 65 ha de floarea soarelui.

Din cauza vântului și a ploii au fost afectate culturi agricole în mai multe localități din raioanele Telenești și Edineț.

Comisiile pentru situații excepționale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.

Dosar Media

Ai o noutate?