Deputatul PAS Olesea Stamate susține că în scurt timp ar urma să fie constituită comisia de evaluare a activității procurorului general, Alexandr Stoianoglo
Asta după ce Curtea Constituțională a respins cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a suspenda Legea cu privire la Procuratură până la examinarea în fond a constituționalității acestei legi, votată de noua majoritate parlamentară și, care, l-ar putea lăsa pe Stoiannoglo fără fotoliul din fruntea Procuraturii.
”Urmează să fie creată această comisie care va examina activitatea procurorului general, care în termen de 30 de zile ar urma să prezinte CSP-ului concluziile. Temeiuri pentru aceste evaluări sunt suficiente”, declară Stamate în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, transmite Dosar Media.
Totodată, Stamate menționează că Alexandr Stoianoglo ar trebui să-și depună mandatul.
”Dacă domnul Stoianoglo ar avea demnitate, atunci ar trebui să plece de bună voie. Este absoluta clară pentru toată lumea că o lipsă de progres în dosarele de rezonanță”, mai precizează Stamate,
Deși susține că nu vrea să anticipeze concluziile comisiei care va evalua activitatea procurorului general, Olese Stamate are un verdict.
”Nu vreau să anticipez concluziile comisiei, însă e clar că activitatea acestuia nu va fi evaluată satisfăcător. Avem dosarul Landromat, furtul miliardului, Aeroportul ș,a. ”, adaugă deputatul PAS.
Modificările operate de PAS, permit demiterea acustuia înainte de termen a procurorului general, în urma unei evaluări a performanțelor.
Curtea Constituțională mai urmează să examineze pe fond și sesizarea lui Stoianoglo împotriva amendamentelor la Legea Procuraturii adoptate de Parlament pe 24 august și promulgate de președinta Maia Sandu câteva zile mai târziu.
PAS spune că Stoianoglo, deși se află la conducerea Procuraturii Generale din noiembrie 2019 nu a făcut destul pentru finalizarea unor dosare împotriva marii corupții și vrea să-l înlocuiască.
De altă parte, procurorul general spune că noua putere aleasă pe 11 iulie ar vrea să supună procuratura unui control politic.
În prezent, procurorul general este numit de președinte pentru un mandat de șapte ani, fără posibilitatea întreruperii înainte de termen a acestuia.