Guvernul se întrunește astăzi în ședință. Astfel, vor fi anunțate mecanismele prin care Executivul își propune să ajute populația în contextul creșterii exorbitante a prețului la gazele naturale, din 1 noiembrie.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat două instrumente pe care le va propune Guvernul drept compensare. Unul dinte ele însă este deja utilizat de ani buni, deci nu este o noutate în contextul actual.
”Este vorba despre ajutorul pentru încălzire în perioada rece a anului, ajutor care a fost oferit în fiecare sezon rece al anului. Noi îl folosim în fiecare iarnă, 5 luni de zile cetățenii beneficiază de un suport financiar. Anumiți cetățeni vulnerabili beneficiază de un anumit suport financiar. Guvernul a îmbunătățit acest instrument și îl va prezenta mâine”, a declarat Grosu în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune
Un alt mecanism pe care Executivul și-l propune este compensarea tarifului direct în factura de la Moldovagaz. Însă și aici va fi un principiul selectiv – cine consumă mai puțin gaz, va obține subvenții mai mari și mai frecvente.
”Compensarea în dependență de cât consumă o gospodărie sau alta. Cei care vor consuma mai puțin, vor primi compensații mai multe. Se va interveni gradual, cei care consumă de exemplu până la 50 m3, apoi mai sus, pentru fiecare categorie. Subvențiile vor fi pentru toate categoriile de cetățeni, dar diferențiat”, a declarat Igor Grosu.
Totodată, Grosu a menționat că pentru scumpirile la energia termică, Guvernul va veni cu o soluție și aici.
”În legea Bugetului pentru anul viitor, vom veni cu niște compensări, care să amortizeze aceste șocuri neplăcute”, a adăugat Igor Grosu.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că acordarea compensațiilor pentru consumatorii de gaze naturale în perioada rece a anului va costa bugetul 10 miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu-i are.
Oficialul a precizat că se mizează pe cele 60 de milioane de euro, echivalentul a 1,2 miliarde de lei, promise de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei gazelor, însă banii nu au ajuns deocamdată în Republica Moldova. Alte două miliarde de euro urmează a fi alocate de Guvern.
Astăzi, Spătari, împreună cu Gavrilița, vor susține o conferință de presă, unde vor veni cu mai multe detalii privind condițiile de compensare a prețului la gazele naturale.
Directorul Agenției pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, anticipează că majorarea tarifului la gazele naturale va atrage după sine majorarea altor tarife.
Șeful ANRE spune că în decembrie ar putea fi revizuit în creștere tariful la energia termică.
Calmîc spune că în acest an nu există premise pentru majorarea tarifului la energie electrică, întrucât contractul actual de procurare a energiei electrice este în vigoare până la sfârșitul lunii martie 2022.
Directorul ANRE spune că impactul noului tarif la gazele naturale asupra cetățenilor va fi unul foarte puternic, iar instituția anticipează o neplată în masă a facturilor.
Octavian Calmîc spune că experiența majorărilor trecute demonstrează că odată cu creșterea tarifelor crește și suma datoriilor acumulate de către cetățeni.
Șeful ANRE spune că prognozele nu sunt foarte optimiste, în condițiile în care prețul de achiziție a gazului atrage după sine majorări în lanț. Următorul tarif majorat va fi cel la energia termică.
”În luna decembrie vom fi ocupați cu tarifele la energia termică, ulterior cu cele la energia electrică. Intrăm într-o perioadă activă și vor fi multe decizii sensibile, posibil nepopulare. Este cert că vor fi majorări, având în vedere majorările care sunt la gazele naturale, pentru că este o legătură directă între prețul la gaz și energia termică. Asta va provoca un lanț de majorări, inclusiv la tarifele pentru apă și canalizare. La capitolul energie electrică, nu se prevăd schimbări până în luna martie anul viitor, pentru că există niște angajamente contractuale și credem că vor fi respectate”, a mai spus directorul ANRE.
ANRE a stabilit ieri un tarif provizoriu pentru luna noiembrie de 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. La această sumă se adaugă 8% TVA la gazele naturale, ceea ce înseamnă că cetățenii vor achita în facturi un tarif de 11,08 lei.
Guvernul a anunțat pentru astăzi, 10 noiembrie, o conferință de presă, în cadrul căreia va fi făcut public sistemul de acordare a compensațiilor, în legătură cu majorarea tarifului la gazele naturale.