Înregistrarea căsătoriei reprezintă procedura de întocmire de către organele de stare civilă a actului de căsătorie, în baza declaraţiei de căsătorie, cu respectarea condiţiilor şi termenelor stabilite de legiuitor.
Astfel, căsătoria se prezintă ca o uniune liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată potrivit dispoziţiilor legale cu scopul de a întemeia o familie şi reglementată de normele imperative ale legii. Drepturile şi obligaţiile juridice reciproce ale soţilor iau naştere din data înregistrării căsătoriei la organele de stare civilă.
Pentru încheierea căsătoriei este necesar consimţământul reciproc, neviciat, exprimat personal şi necondiţionat al bărbatului şi femeii care se căsătoresc, precum şi atingerea de către ei a vîrstei matrimoniale.
Vîrsta matrimonială minimă potrivit Codului familiei este de 18 ani.
Pentru motive temeinice, se poate încuviinţa încheierea căsătoriei cu reducerea vârstei matrimoniale, dar nu mai mult decât cu doi ani. Reducerea vârstei matrimoniale va fi încuviinţată de autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească, în baza cererii acestora şi acordului părinţilor minorului.
Potrivit prevederilor art. 15 din Codul familiei, Organul de stare civilă este obligat să verifice opunerile la încheierea căsătoriei şi dacă acestea se confirmă să refuze încheierea acesteia.
Atenţie !!! În conformitate cu prevederile art. 62 a Codului contravenţional, tăinuirea la înregistrarea căsătoriei a circumstanţelor care împiedică încheierea ei, se sancţionează cu amendă de la 20 la 50 de unităţi convenţionale.
La încheierea căsătoriei între cetăţeni străini sau între aceştea şi cetăţeni ai Republicii Moldova, dacă cel puţin unul dintre ei nu cunoaşte limba în care are loc oficierea căsătoriei, precum şi în cazul în care una sau ambele persoane care se căsătoresc sînt surdomute, se va recurge la serviciile interpretului.
Încheierea căsătoriei cu persoane condamnate la privaţiune de libertate sau arestate are loc cu respectarea condiţiilor speciale.
Căsătoria cu o persoană care îşi ispăşeşte pedeapsa administrativă va fi înregistrată după expirarea termenului sancţiunii aplicate.
Înregistrarea actului de căsătoriei are loc în baza declaraţiei de căsătorie(F-14CS).
Declaraţia de căsătorie se depune personal de către viitorii soţi, în formă scrisă, la organul de stare civilă în a cărei rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi sau a părinţilor acestora. Nu se admite depunerea declaraţiei de căsătorie prin reprezentare.
Nu se admite încheierea căsătoriei între:
● persoane dintre care cel puţin una este deja căsătorită;
● rude în linie dreaptă pînă la al IV-lea grad inclusiv, fraţi şi surori, inclusiv cei care au un părinte comun;
● adoptator şi adoptat;
● adoptat şi rudă a adoptatorului în linie dreaptă, pînă la al II-lea grad inclusiv;
● curator şi persoană minoră aflată sub curatela acestuia, în perioada curatelei;
● persoane dintre care cel puţin una a fost lipsită de capacitatea de exerciţiu;
● persoane condamnate la privaţiune de libertate în perioada cînd ambele îşi ispăşesc pedeapsa;
● persoane de acelaşi sex.
La momentul depunerii declaraţiei de căsătorie se va completa şi o anexă la solicitarea serviciilor suplimentare la înregistrărea căsătoriei (F-14CS a).