Taxele rutiere în anul 2021: Nu vor fi incluse în prețul combustibilului, așa cum anunțau anterior autoritățile

Taxele rutiere nu vor fi incluse în prețul combustibilului, așa cum anunțau acum două luni autoritățile. Includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere fost exclusă din proiectul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Anunțul a fost făcut de Ministerul Finanțelor.

În prezent, taxa rutieră este stabilită în funcție de capacitatea motorului, greutatea sa și numărul de pasageri pe care îi poate îmbarca. Cel mai mare dezavantaj al actualului sistem de taxare este faptul că nu toată lumea folosește în egală măsură drumurile din țară, unii stau cu mașină în garaj, dar plătesc exact ca cei care zilnic circulă pe drumurile din țară.

Includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere – soluția

Potrivit declarațiilor făcute de autorități acum două luni, urma ca în 2021 mecanismului actual de achitare a taxei pentru drumuri să fie înlocuit cu majorarea accizelor la produsele petroliere.

Asta ar fi însemnat că mărimea taxei rutiere ce o plătește proprietarul autovehiculului să fie direct proporțională cu cantitatea de produse petroliere consumată. În acest sens povara fiscală s-ar fi majorat pentru cei care circulă mai des pe drumurile din țară, respectiv au nevoie să cumpere mai mult combustibil.

Declarațiile autorităților despre taxele rutiere

Amintim că pe 21 septembrie 2020, premierul Ion Chicu a ieșit în fața presei şi a declarat că taxa de drum va fi inclusă în prețul pentru combustibil. Prim-ministrul nu a oferit atunci mai multe detalii despre cum și când va avea loc acest lucru. Și președintele Igor Dodon menționa la începutul acestui an că ar putea propune ca taxa de drum să fie inclusă în prețul carburanților.

Ulterior societatea civilă a pus în discuție acest subiect, atât unii experți, cât și reprezentanți ai ministerului de resort au căzut de acord că prețul combustibilului ar putea să crească după includerea taxei rutiere în accizele la produsele petroliere.

”Pentru că este o acciză suplimentară, desigur că acesta are un impact și la creșterea prețului. Inevitabil va fi o majorare de preț al produselor petroliere, dar nu vom achita taxa rutieră, în cazul în care se aprobă acest concept”, explica în luna octombrie, în cadrul unei emisiuni radio,  Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc.

Datele statistice cu care operează Ministerul Finanțelor arată că în 2019 a fost importată o cantitate de benzină de 221 de milioane de litri, iar cantitatea de motorină importată a constituit 706 milioane de litri. Încasările din taxa rutieră – mijloace de transport înmatriculate și neînmatriculate – au constituit 938 de milioane de lei.

Taxele pentru folosirea drumurilor publice – Cine este obligat să le achite

Proprietarii de automobile, motociclete, microbuze, autobuze, tractoare,etc. sunt obligați să achite taxe de folosire a drumurilor publice, numite și taxe rutiere. Legislația fiscală clasifică aceste taxe în câteva categorii:

  • taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova;
  • taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Moldova (vinieta);
  • taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă sau dimensiuni depăşesc limitele admise;

În funcție de această clasificare se distinge și cuantumul taxelor. Taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Moldova (vinieta) este stabilită în euro.

Când se achită taxele rutiere

Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova se achită:

  • la data înmatriculării de stat a autovehiculului;
  • la data înmatriculării de stat curente a autovehiculului, dacă până la această dată taxa nu a fost achitată;
  • la data efectuării testării tehnice obligatorii anuale a autovehiculului, dacă până la această dată taxa nu a fost achitată. Taxa se achită indiferent de rezultatele testării tehnice obligatorii, iar dacă în urma testării autovehiculul a fost interzis în exploatare, taxa nu se restituie.

Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Moldova

Vinieta poate fi achitată pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile, 180 de zile şi 12 luni (ziua corespunzătoare datei de început a valabilității și următoarele zile).

Perioada de valabilitate a vinietei începe de la ora 00:00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

Dacă data de început a valabilității este ziua în curs, valabilitatea vinietei începe de la ora eliberării confirmării care atestă plata taxei şi expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

Dosar Media

Ai o noutate?