Deputații au votat pentru numirea în funcție a vicepreședinților la Curtea Supremă de Justiție.
Conform deciziei, Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de 4 ani.
Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de 4 ani.
Persoanele au fost selectate în urma desfășurării concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante la Curtea Supremă de Justiție, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Tamara Chișca-Doneva și-a început cariera de magistrat în 1987, când a fost numită judecătoare la Hîncești. În 1995 o regăsim deja în Chișinău, la Judecătoria sect. Rîșcani. După un an este avansată la Curtea de Apel a Republicii Moldova, iar în 2003 – la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Din 2019, deține interimatul funcției de președintă a Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al CSJ.
Nadejda Toma și-a început cariera la începutul anilor ’90, mai întâi în calitate de translator, apoi grefier, specialist coordonator, și şef al Secretariatului prezidiului şi Plenului Judecătoriei Supreme a Republicii Moldova. În 1996, o regăsim la Tribunalul Chișinău în funcția de consilier și consultant al președintelui instanței.
Abia în 2001, Toma îmbracă roba de judecător la Judecătoria Ialoveni, iar peste 10 ani este avansată în funcția de președintă a aceleași instanțe.
În 2014, magistrata este promovată la Curtea Supremă de Justiție, iar în 2018 este aleasă președintă a Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.
La 22 februarie 2017, completul de judecători CSJ, din care făcea parte și Nadejda Toma, au menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vladimir Filat în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență.
Nadejda Toma a făcut parte și din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Aceștia au declarat neîntemeiat decursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.