Capură:youtube/lumea vrea să știe

Svetlana Sainsus, despre caritate în pandemie: ”Unde nu te întorci e vorba doar de COVID, de parcă toate celelalte boli au dispărut”

Pandemia de coronavirus nu a anulat celelalte boli. Anume în această perioadă, accesul la anumite medicamente sau tratamente a fost îngreunat de restricțiile impuse.

Despre asta cunosc foarte bine cei de la caritate.md, platforma de colectare de fonduri care are în gestiune cazuri medicale și sociale complicate, oameni a căror viață depinde de un medicament costisitor sau de un transfer la o clinică din străinătate, care costă enorm.

Într-un comentariu pentru Dosar Media, Svetlana Sainsus, unul dintre fondatorii acestei platforme, a recunoscut că în țară au fost blocați mulți pacienți care erau deja programați la intervenții chirurgicale în afara țării.

”Pandemia a lăsat o mare amprentă și încă o simțim zi de zi. În primul rând au scăzut mult donațiile, e tare natural și logic acest fapt, multă lume a rămas fără muncă. Au fost blocați în țară mulți pacienți care erau programați la intervenții complicate peste hotare, lucru tare grav, cu risc mare pentru viața lor”, spune Svetlana Sainsus.

Tot ea ne-a mărturisit că din cauza restricțiilor, dar și a birocrației excesive, se pierde timp prețios pentru viața unor pacienți.

”Am avut un caz extrem de urgent care a necesitat transportarea aeriana cu AVIASAN a pacientei în Italia, tare mult s-a tărăgănat și au fost pierdute zile întregi, vitale pentru copil și totul din cauza actelor, teste COVID și multă, multă birocrație. În general, unde nu te întorci e doar vorba de COVID, prioritar sunt acești pacienți și, din păcate, alții sunt uneori neglijați, de parcă toate celelalte boli au dispărut odată cu pandemia”, adaugă Svetlana Sainsus.

Totodată, menționează că a devenit mult mai complicat pentru ea și colegii de la caritate.md să  verifice toate cazurile, astfel că se limitează doar la examinarea actelor la distanță, lucru care a îngreunat procesul de plasare a cazurilor pe platforma online.

Masa Bucuriei de Paști 

Deși nu este ușor și vor trebui să respecte regulile impuse în contextul stării de urgență, Svetlana Sainsus spune că împreună cu echipa sa nu vor renunța în acest an la campania ”Masa Bucuriei de Paști”, ce urmează a fi organizată pentru al cincilea an consecutiv.

svetlana sainsus

”Neapărat vom merge și în acest an pentru că știm câți ne așteaptă. Da, nu vor fi acele calde îmbrățișări pe care le dăruiam anterior bătrânilor și copiilor, nu le vom putea alina dorul de comunicare și șezători în ograda fiecăruia cum făceam de obicei, vom face totul rapid”, spune Svetlana Sainsus.

Ea ne-a mărturisit că în niciun caz nu vor anula această frumoasă campanie.

”Nu  amânăm această campanie orice nu ar fi, e prea frumoasă, prea de suflet și dacă pană acum aveau nevoie de noi, acum cu pandemia au nevoie de două ori mai mult”, spune ea.

Dacă vreți să donați din puținul vostru, o puteți face accesând acest link:  ”Masa Bucuriei de Paști

Cristina Bumbu

Ai o noutate?