Lista celor cinci potențiali candidați: Pe 1 ianuarie, Maia Sandu va da numele noului premier
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că, potrivit Constituției, este obligată să numească un premier din rândul aceluiași cabinet de miniștri, dacă premierul renunță la mandat.
În condițiile actuale, după ce Ion Chicu a demisionat, este obligată să numească pe cineva din rândul miniștrilor rămași. Ea poate alege pe cineva din următorii membri ai Guvernului:
- Lilia Pogolşa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării (fost viceministru al Educației în guvernul condus de Pavel Filip)
- Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării (funcție pe care a deținut-o în noiembrie 2019-martie 2020)
- Aurel Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (funcție pe care a deținut-o în noiembrie 2019-martie 2020)
- Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare (fosta șefă a Organizației Obștești „Centrul de susținere a tineretului din Moldova”, orașul Moscova, Federația Rusă)
- Fadei Nagacevschi, Ministrul Justiției.
”Voi anunța în data de 1 ianuarie cine va fi persoana care asigură interimatul funcției de premier. Va fi din rândul miniștrilor actuali, din acest Guvern. Eu sunt obligată conform legii să numesc o persoană care să asigure funcționalitatea Guvernului. Astăzi, am primit cererea domnului Chicu, în care mă anunță că 31 decembrie este ultima zi de mandat”, a declarat președintele Republicii Moldova în cadrul unei emisiuni televizate.Maia Sandu a evitat însă să ofere un nume și a precizat că acesta va deveni cunoscut în prima zi a anului 2021.