Surprinzător: Energia electrică s-ar putea ieftini săptămâna viitoare

Tariful la energia electrică urmează să fie redus săptămâna viitoare, după ce Chișinăul a ajuns astăzi, 3 decembrie, la o înțelegere cu centrala de la Cuciurgan (MGRES) în privința reluării livrărilor, a anunțat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit lui Spînu, SA ,,Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie.

,,De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023, pentru a asigura toată ţara cu electricitate”, a scris Spînu pe Telegram.

Astfel, în decembrie MGRES va livra pe malul drept al Nistrului aproximativ 204 mii MWh.

,,Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Prețul de achiziție este de 73 de dolari. Totodată, ,,Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. Comisia pentru Situații Excepționale și Agentia Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”, a afirmat Spînu.

Potrivit lui, acest contract este ,,un compromis rezonabil” pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz.

,,Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de ,,Gazprom”. Suplimentar, odată cu semnarea acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ținem țara conectată”, a subliniat Spînu.

Amintim că, până la sistarea livrărilor de energie pentru malul drept al Nistrului, desisă de regimul separatist, loial Moscovei, MGRES ne livra energie electrică la prețul de 62,5 dolari MWh.

Dosar Media

Ai o noutate?