Stresați de COVID: Numărul moldovenilor care apelează la psiholog s-a triplat
De la începutul pandemiei, au sporit cazurile de depresie, anxietate și demență printre moldoveni. Autoritățile medicale îi încurajează pe oameni să apeleze la centrele de sănătate mintală din raioane, care oferă servicii de susținere, consultanță și ajutor psihologic gratuit, confidențial și în apropierea locului de trai.
Pandemia COVID-19 i-a afectat puternic pe moldoveni și în plan psihologico-emoțional: s-a triplat numărul celor care au apelat la psiholog.
Aproximativ 180 de mii de persoane au fost asistate pe parcursul anului 2020 în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. Din numărul total, 83,69% au fost asistate repetat, cu scop de diagnostic și tratament – datele provin din surse medicale oficiale. Totodată, a fost atestat un număr în creștere de cazuri de depresie, anxietate și demență.
„Stresul, anxietatea, surmenajul, insomnia și depresia sunt principalele afecțiuni de sănătate mintală, amplificate în contextul pandemiei de COVID-19”, au constatat vorbitorii în cadrul webinarului online „Sănătatea mintală: nu ignorați semnele și simptomele”, organizat la sfârșitul lunii octombrie.
Specialiștii au abordat în cadrul discuției aspecte precum simptomele stresului, anxietății, surmenajului, insomniei și depresiei. Evenimentul, moderat de psihologul Sergiu Toma, s-a desfășurat în contextul campaniei „Cum te simți azi?”, organizată de Ministerul Sănătății, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și al Uniunii Europene.
„Astfel, agitația, iritabilitatea, senzația de copleșire, energia scăzută, panica, dar și oricare disconfort emoțional este un semn că trebuie să te adresezi unui profesionist în domeniul sănătății mintale. Pentru a găsi un specialist în apropiere, accesează platforma unică dedicată campaniei – www.cumtesimtiazi.md”, informează, printr-un comunicat de presă, QUBO Communications.
Campania, potrivit sursei, are scopul de a-i încuraja pe oameni să apeleze la cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din toată țara, care oferă servicii de susținere, consultanță și ajutor psihologic gratuit, confidențial și în apropierea locului de trai.
Cel de-al doilea webinar din cadrul campaniei va fi dedicat miturilor și stereotipurilor privind sănătatea mintală. Evenimentul va putea fi urmărit online pe 3 noiembrie, de la ora 11:00, pe www.privesc.eu sau pe paginile de Facebook ale Ministerului Sănătății și Biroului OMS în Republica Moldova.