Procurorul Victor Furtună, responsabil de dosarul Stoianoglo a încercat să explice necesitatea plasării în arest a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Acesta a precizat că a cerut 30 de zile de arest, anunțând că sunt deja 5 capete de acuzare ”extrem de grave”, acestea prevăd pedeapsă cu închisoarea.
”Dumnealui este învinuit în 5 infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeapsă cu închisoare. este o persoană publică, este procuror general al Republicii Moldova. S-a constatat în cadrul urmăririi penale că dumnealui a favorizat un grup de crimă organizat, cred că nu este cazul să spun ce grup. Este vorba de grupul condus de Veaceslav Platon care i-a ajutat să revizuiască o hotărâre de judecată definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care deja sunt implementate și sunt în fază incipientă.”, a declarat Furtună.
Furtună menționează că dacă Stoianoglo va fi pus în libertate, acesta ar putea influența ancheta.
„ Eu elementar, până nu am depus un raport pe numele CSP-ului, pe numele conducătorilor nu am putut elementar lua numere de evidență. Intervenții care probează că există riscuri de împiedicăare a bunei desfășurări a urmăririi penale. Intervenția PG asupra membrilor CSP în momentul exminării, ați fost cei care ați monitorizat și ați dat în vileag aceste fapte. Alt exemplu, conflictul meu cu superiorul meu care îmi cerea explicații asupra unor chestiuni care nu avea dreptul legal să le ceară. (…) Elementar vorbind, funcția lui se ține de semnătura domnului Stoianoglo. El nu avea dreptul să-mi ceară mie explicații”, a explicat Furtună.
Amintim că, astăzi, președinta Maia Sandu a cerut ca dosarul Stoianoglo, dar și altele să fie examinate cu maximă corectitudine și transparență.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cere corectitudine și transparență în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
”Cazul procurorului general Alexandr Stoianoglo este unul de interes major pentru întreaga societate și trebuie să ne asigurăm că e tratat cu maximă responsabilitate. Tocmai de aceea, avem nevoie de mai multă claritate în procesele care au loc acum în cadrul Procuraturii Generale și în acțiunile întreprinse de procurori. Încrederea cetățenilor în această instituție depinde atât de eficiența activității ei, cât și de corectitudinea și transparența procedurilor.
Cer Procuraturii să informeze societatea plenar și la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum și despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii. În acest caz, ca și în toate celelalte, este nevoie de maximă transparență. Tăinuirea oricăror informații și comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă.”, se arată în mesajul Maiei Sandu.
Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza a venit și el cu o reacție la cazul Stoianoglo. Acesta scrie că actuala guvernare și-a dorit doar o evaluare a procurorului general suspendat, nu arestarea acestuia, dar în joc au intrat interesele ”clanurilor din sistem”, care vor să regleze conturile cu Stoianoglo.