Statutul special al limbii ruse, contestat! CCM urmează să dea verdictul

Partidul Unității Naționale condamnă adoptarea într-o manieră banditească a legii Bugetului de Stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale, precum și abrogarea „legii miliardului”. Deputatul Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că a PUN a contestat la Curtea Constituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, adoptată la 16 decembrie 2020, de către PSRM și fracțiunea Partidului „ȘOR”.

”În vederea apărării valorilor democratice și naționale, a considerat imperios necesar depunerea astăzi a unei sesizări la Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, adoptată la 16 decembrie 2020, „pe întuneric”, declară Țîcu.

Totodată, el a declarat că ”Deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept, constituie un asalt fără precedent asupra democrației din R. Moldova, acutizează la maxim confruntarea din societate și adâncește iremediabil izolarea internațională a statului”.

 „Dacă în perioada lui Plahotniuc ei au învățat cum să folosească instrumentele statului. Adoptarea unor legi care favorizează politica expansionistă a Federației Ruse, adoptarea unor legi care au ca scop federalizarea Republicii Moldova, dar și adoptarea unor legi care aruncă în aer relațiile economice și politice ale Republicii Moldova, arată că Igor Dodon a ales pentru propria supraviețuire și menținerea intereselor ruse să distrugă statul”, mai spune Țîcu.

Proiectul de lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Moldovei prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

Dosar Media

Ai o noutate?