Statul majorează salariile medicilor și din contul polițelor de asigurare medicală – cât va costa în 2021 prima de asigurare?

În anul viitor, valoarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală va rămâne la nivelul anului curent și va constitui 4056 de lei.

Potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, la achitarea acesteia, în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reduceri de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

Pentru anul viitor, în FAOAM sunt prevăzute venituri în sumă de 11,144 miliarde de lei şi cheltuieli în sumă de 11,344 miliarde de lei. Deficitul de 200 milioane de lei va fi acoperit din contul soldului de mijloace bănești ce urmează să se formeze la finele anului 2020. Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, peste 11,181 miliarde de lei, urmează a fi direcționată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. Circa 2,761 miliarde de lei vor constitui transferurile pentru creșterea salariilor personalului medical, inclusiv etapa de majorare cu 30% începând cu 1 ianuarie 2021.

De asemenea, în FAOAM este inclusă acoperirea cheltuielilor destinate sporului pentru motivarea personalului antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor cu COVID-19.

Dosar Media

Ai o noutate?