Statul ar putea fi obligat să le întoarcă cetățenilor milioane de lei din contul amenzilor aplicate în perioada stării de urgență. Asta după ce Înalta Curte a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență în țară, votată de majoritatea PSRM-ȘOR.
Din data instituirii stării de urgenţă în Republica Moldova și conform ultimilor actualizări oficiale din data de 20 aprilie, per total, au fost aplicate amenzi în valoare de 7,15 milioane de lei, conform prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi.
Amenzile aplicate cetățenilor pe perioada stării de urgență trebuie anulate, susține deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc. Potrivit lui, acest lucru ar fi firesc după ce Înalta Curte a declarat starea de urgență neconstituțională.
Deputatul PPD, Liviu Vovc spune că MAI trebuie să revizuiască și să anuleze în regim de urgență toate amenzile aplicate cetățenilor pe perioada stării de urgență declarată în data de 31 martie 2021.
”Odată cu decizia de ieri a Curții Constituționale și deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale își pierd valoarea juridică, iar amenzile pentru nerespectarea interdicțiilor impuse de această Comisie, inclusiv cele pentru nerespectarea regimului special a circulației pe timp de noapte, trebuie anulate iar banii restituiți cetățenilor (…)Guvernul și MAI trebuie să acționeze imediat, să găsească soluții pentru a anula aceste amenzi și a întoarce banii cetățenilor, în caz contrar instanțele de judecată vor fi inundate cu mii de cereri de revizuire”, a conchis deputatul.
Până în data de 20 aprilie polițiștii aplicaseră deja peste 3975 mii amenzi în suma de peste șapte milioane de lei.
Precizăm că Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. Astfel, șeful statului, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate.