Spitalele raionale vor trece în subordinea Ministerului Sănătății: Nemerenco dă asigurări că nu vor fi concediați medici și nu se vor închide spitale

Spitalele raionale vor trece în subordinea Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Cei din spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită cu rețele inginerești vechi care sunt absolut toate sunt fără ventilare. La moment se atestă o lipsă de echipamente esențiale nemaivorbind de echipamente performante. Ca rezultat avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite  care duce la lipsa cadrelor medicale, deci pleacă cei care muncesc și nu doresc să se încadreze absolvenții tineri. (…) Consiliile raionale sunt obligate să investească în infrastructura spitalelor, însă cu regret astăzi făcute de APL sunt derizorii. Este o descreștere a investițiilor făcute în toate spitalele raionale, dacă în 2015 s-au investit din toate consiliile raionale pe toate țara aproximativ 87 de milioane de lei în infrastructură, însă cu fiecare an această sumă a scăzut”, a menționat Ala Nemerenco. 

Ministra a precizat că în urma acestei inițiative „Ministerul Sănătății nu are planuri să închidă niciun spital, iar la finalizarea acestui proces, niciun lucrător nu va fi disponibilizat, nu vor suferi schimbări pe interior. Se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltare spitalelor la Ministerul Sănătății”.

Dosar Media

Ai o noutate?