Foto: zdg.md

Soarta Guvernului, în mâinile CCM – Curtea Constituțională se întrunește în ședință

Curtea Constituțională se convoacă în ședință, joi, 4 martie, pentru a analiza sesizarea depusă de către președintele țării, Maia Sandu, cu privire la atribuțiile unui Guvern în exercițiu.

Maia Sandu este de părere că o eventuală hotărâre a Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația în care s-a pomenit Republica Moldova, după ”acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară.”

”Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, declara atunci Maia Sandu.

Președintele țării mai cere să fie verificată constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. În linii mari, solicitarea ține de dreptul președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Totodată, în sesizarea președintelui țării, se solicită declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar.

Maia Sandu mai adaugă că, ”situația fără precedent, creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică, poate fi soluționată prin expunerea Curții Constituționale și clarificarea lacunelor și contradicțiilor identificate în sesizarea depusă”.

Amintim că în data de 23 decembrie, Ion Chicu și-a anunțat demisia din funcția de premier al țării. Ulterior, acesta a precizat că va rămâne în fruntea guvernului doar până la 1 ianuarie 2021. Împreună cu Ion Chicu și-au anunțat demisia ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu și ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Ulterior, Maia Sandu l-a numit în funcția de premier interimar pe ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aurel Ciocoi.

Dosar Media

Ai o noutate?