Agricultorii din Ștefan Vodă, Căușeni, Leova, Basarabeasca, Telenești, Ungheni și Hîncești au ieșit astăzi la proteste.
Aceștia cer ajutor din partea statului pentru a doua categorie de culturi afectate și somează autoritățile centrale să depună mai mult efort pentru a înțelege gravitatea problemei care s-a abătut peste acest sector.
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat pentru Dosar Media că lipsa unui ajutor din partea statului pentru fermieri, nu înseamnă altceva decât o politică premeditată a guvernării de a distruge afacerile mici și mijlocii din acest sector și a favoriza holdingurile agricole.
”Guvernarea nu este capabilă și are alt model de dezvoltare economică. Acestei guvernări îi convine ca țara să fie administrată de holdinguri mari, cu câteva sute de mii de hectare. Așa e mai ușor. Aceasta este o politică premeditată a statului, din partea actualei guvernări. Noi reiterăm susținerea noastră pentru revendicările agricultorilor. Regretăm că cei de la guvernare nu au conștientizat amploarea crizei din această ramură și problemele cronice”, declară Alexandru Slusari pentru Dosar Media.
Mai mult decât atât, vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, afirmă că deși a avut mai multe promisiuni către fermieri, Guvernul Chicu nu le-a îndeplinit.
”Majoritatea promisiunilor date de Guvernul Chicu – Dodon nu au fost îndeplinite. Mijloacele oferite pentru compensații au fost insuficiente, iar procedura de oferire a acestora a avut mai multe carențe. Totodată, Executivul nu a elaborat nici până acum proiectul ce prevede reeșalonarea datoriilor către bănci și organizațiile de micro-finanțare. Mai mult, Guvernul nu a prezentat un plan de irigare național”, adaugă vicepreședintele Parlamentului.
Fermierii susțin că proiectul politicii de bugetar-fiscale pentru anul 2021 prevede înrăutățirea condițiilor de activitate pentru producătorii agricoli prin majorarea TVA până la 12% și includerea taxelor rutiere în accizele la motorină, ceea ce ar aduce la majorarea combustibilului pentru fermieri în condițiile în care tractoarele nu sunt plătitoare de taxe rutiere.
Proiectul politicii bugetar-fiscale – un document anti-agricol
Alexandru Slusari afirmă că proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor este unul anti-agricol, ceea ce va afecta foarte mult fermierii.
”Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor este unul anti-agricol. Majorarea taxei TVA pentru fermieri, dar și includerea taxei rutiere, ceea ce va duce la majorarea prețului la combustibil. Iată de ce, noi credem că revendicările agricultorilor sunt întemeiate”, mai spune vicepreședintele Parlamentului.
De altă parte, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, explică că statul își propune să subvenționeze fermierii. Respectiv, agricultorilor li se vor întoarce banii pe care îi vor plăti în plus la procurarea motorinei.
„ Scopul nostru nu este ca agricultura să achite taxa respectivă, de aceea noi propunem ca acea cantitate de motorină care e utilizată în agricultură, exact cu cât va crește prețul, această diferență înmulțită la cantitatea de motorină o vom subvenționa. Formulele de calcul urmează să le analizăm, astfel încât ei să nu plătească acea taxă, așa cum nu o plătesc nici acum”, a explică secretarul de stat.
Economistul Roman Chircă, la fel, este de părere că includerea taxai de drum în costul carburanților, îi va afecta pe fermieri, care și așa sunt într-o situație nefavorabilă.
”Statul va trebui să gândească un mecanism foarte clar prin care va subvenționa agricultorii. Aici vorbim inclusiv și despre excluderea șmecheriilor care se pot face – fermierii să procure motorină și să o comercializeze ulterior. Riscuri sunt”, spune economistul.
De fiecare dată, protestele fermierilor au fost catalogate de către guvernare ca fiind unele cu iz politic, iar în spatele acestora ar sta opoziția. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, declară însă că, de fapt, la proteste ies oamenii afectați și care așteaptă soluții din partea statului și nu au nici o legătură cu scrutinul prezidențial din 1 noiembrie.
”La proteste ies oamenii, în spatele agricultorilor stau problemele lor. Aceștia nu sunt de la un partid anume, dar de la toate partidele sunt, nu contează culoarea lor politică. Clar că guvernării îi este convenabil să spună manifestațiile sunt organizate de cineva anume. E mai simplu, decât să rezolvi problemele”, conchide Alexandru Slusari.
Menționăm că protestul agricultorilor se desfășoară la nivel local, iar dacă nu vor fi auziți, agricultorii spun că vor merge din nou să manifesteze în Capitală.