Foto: Facebook//MSMPS

GRAV! Nu mai sunt locuri în spitalele municipale – expert: riscăm o creștere de 40% a cazurilor noi

În spitalele municipale nu mai sunt locuri pentru cei infectați cu noul tip de coronavirus. Șeful adjunct al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinăului, Boris Gîlcă a anunțat în cadrul ședinței primăriei de astăzi că toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale au fost ocupate. În acest context, vor fi activate paturi suplimentare la Moldexpo.

Atenționez, în spitalele municipale am ajuns la capacitate maximă, toate cele 1042 de paturi sunt ocupate. Putem spori numărul locurilor de la 5 -10 paturi pe zi doar din contul acelor pacienți care se externează, paturi libere sunt la limita, capacitățile sunt la limită, sistemul medical este pregătit în continuare pentru acordarea asistenței medicale. Toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate. Respectiv, colaborăm cu Ministerul Sănătății să facem față acestei presiuni, curând vom activa alte 200 de paturi la Moldexpo”, a declarat Gîlca.

Totodată, șeful adjunct al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinăului, Boris Gîlcă a menționat că fără o responsabilitate din partea cetățenilor, le va fi greu autorităților să facă față.

”Fără o solidaritate a populației, fără păstrarea regulilor de sănătate publică, dar și purtarea obligatorie a măștii, ne va fi foarte greu”, adaugă Gîlca.

Economistul Veaceslav Ioniță a făcut o medie a cazurilor înregistrate în ultima săptămână. Respectiv, constatarea este că săptămâna trecută am înregistrat în mediu 1.237 cazuri noi pe zi de COVID-19, cea ce înseamnă o creștere cu 25% față de săptămâna precedentă.

”Dacă ne uităm atent la linia de tendință observăm o accelerare a numărului de cazuri noi de COVID-19 începând cu primele zile din luna noiembrie. Dacă situația nu se va schimba, atunci riscăm în această lună să avem cu 35-40% mai multe cazuri noi înregistrate. Evident numărul mare de cazuri noi înregistrate duce la creșterea cazurilor de deces, care săptămâna trecută au ajuns dela la 130 de cazuri. Media zilinică a cazurilor de deces în luna noiembrie deja s-a ridicar la 16,5 cazuri, cea ce este cu 60% mai mutl decât acum două luni în urmă”, constată expertul.

 

 

Numărul cazurilor înregistrate zilnic a trecut de o mie, cele mai multe fiind în rândul locuitorilor din Chișinău. În acest sens, Comisia municipală a instituit noi măsuri, printre care și purtarea obligatorie a măștilor de protecție în spațiile deschise, pentru a minimiza numărul cazurilor de îmbolnăvire.

 

Dosar Media

Ai o noutate?