Situația la frontieră: 76 de persoane, sancționate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a COVID-19

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 10 028 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 4 826 traversări persoane, dintre care 3 371 treceri la frontiera moldo-română,  1 443 treceri la frontiera cu Ucraina și 12 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
Leușeni – 1 688 traversări persoane;
Giurgiulești-Galați –  856 traversări persoane;
Sculeni – 665 traversări persoane;
Criva – 323 traversări persoane;
Otaci – 301 traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:
– trei persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– un caz de trafic ilegal de bunuri;
– doi conducători auto au încălcat regulile de transportare;
– o tentativă de trecere a frontierei cu documente falsificate;
– două persoane și un mijloc de transport au fost identificate cu consemn național;
– 76 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM).

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei și sunt informați despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.33 a CNESP din 28 septembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale în continuare stabilește lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Dosar Media

Ai o noutate?