Curtea Constituțională urmează astăzi, 27 aprilie, să decidă dacă proiectul de lege, votat în decembrie 2020, privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui, în subordinea Parlamentului este constituțional sau nu. Ședința va începe la ora 10:00.
În acest sens, Curtea a fost sesizată de mai mulți deputați – Sergiu Litvinenco de la PAS și Dinu Plîngău, dar și Maria Ciobanu de la Platforma DA în decembrie anul trecut. Atunci CCM a suspendat legea, iar astăzi va pronunța o hotărâre finală.
Amintim că, legea votată în a doua lectură în mare grabă de majoritatea PSRM și deputații Șor, a fost criticată dur de către parlamentarii din opoziție.
Scoaterea totală a SIS de sub controlul șefului statului a fost operată la sfârșitul anului 2016 de către fosta majoritate dominată de Partidul Democrat, cu câteva săptămâni înainte ca Igor Dodon să fie învestit președinte.
Fracțiunea Partidului Democrat de opoziție s-a opus proiectului, fostul ministru de interne Alexandru Jizdan spunând că ar fi o „tentativă de a transforma SIS-ul într-o filială a serviciilor secrete străine”, aluzie la simpatiile pro-ruse ale președintelui Dodon.
Restabilirea controlului prezidențial asupra SIS a fost convenită de PSRM și ACUM la formarea recentă a majorității lor parlamentare.
Situația însă nu a durat prea mult. După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Partidul Socialiștilor pe car îl controla și în perioada mandatului de președinte, alături de parlamentarii de la Partidul Șor au votat pentru trecerea SIS-ului din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului. Asta chiar dacă, cât a fost președinte, Dodon era categoric împotriva ca Serviciile Secrete moldovenești să fie sub control parlamentar.