Foto: timpul.md

Simțim criza și facem economii: Volumul consumului de gaze naturale în Moldova, în luna septembrie curent, este mult mai mic decât anul trecut

Volumul consumului de gaze naturale în Moldova, în luna septembrie curent, a constituit 27,4 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 37,8 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021, transmite noi.md

Totodată, potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, fața de luna august 2022 acest indicator a crescut cu 1,4 milioane de metri cubi sau cu circa 5,4 %.

După cum se menționează în comunicatul „Moldovagaz” SA, consumatorii casnici, pînă la data de 30 septembrie 2022, au plătit 99% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,1% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.

În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,8%, cu o creștere de 0,7 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,1 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În perioada de referință, de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 666 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 1,968 milioane lei.

Totodată, față de 302 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate. Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 septembrie 2022 a atins cifra de 9,163 miliarde lei și acoperă 99,5% din volumul furnizat.

Dosar Media

Ai o noutate?