O alergie reprezintă o reacție pe care organismul o are la o anumită substanță sau un anumit aliment. Aceasta se numește reacție alergică și manifestările pot fi de mai multe feluri.
Faptul că ai o alergie poate fi o mare provocare în viață, având în vedere că îți afectează activitățile de zi cu zi, însă e bine de reținut că majoritatea reacțiilor alergice sunt ușoare și pot fi ținute, în mare parte, sub control, dacă ții cont de recomandările medicului alergolog. Desigur, ocazional pot să apară și reacții alergice severe pe față sau pe corp, însă acestea sunt cazuri mai rare.
Care sunt simptomele unei reacții alergice?
Simptomele care însoțesc o reacție alergică se dezvoltă de obicei în decurs de câteva minute de la expunerea la substanța la care persoana este alergică, deși, ocazional, simptomele pot să se dezvolte mai lent, în decurs de câteva ore. Semnele frecvente ale unei reacții alergice sunt, în principal, următoarele:
- strănut și o senzație de mâncărime, secreție nazală – rinoree sau nas înfundat (rinită alergică);
- mâncărimi la nivelul ochilor, ochi înroșiți, lăcrimatul ochilor (conjunctivita alergică);
- respirație șuierătoare numită și wheezing, constricție toracică, dispnee (dificultate în respirație) și tuse;
- o iritație roșie pe piele, cu mâncărime pe anumite zone vizibile (urticarie);
- buzele se umflă, limba este umflată, ochii sunt și ei umflați și este posibil să se umfle toată fața;
- durere de burtă, senzație de rău, vărsături sau diaree;
- piele uscată, înroșită și crăpată.
Ce trebuie să știi despre cum se manifestă alergiile?
Simptomele reacției alergice variază, în funcție de substanță sau de agentul la care ești alergic și de modul în care ai intrat în contact cu acea substanță. De pildă, este posibil să ai secreții nazale abundente dacă ai fost expus la polenul din aer, poți să dezvolți erupții cutanate dacă ai o alergie la nivelul pielii sau să te simți rău dacă ai mâncat un aliment la care ești alergic.
Este esențial să te vadă un medic dacă crezi că ai putea avea o reacție alergică la ceva ce ai mâncat sau ai atins, deoarece medicul poate determina dacă simptomele sunt cauzate de o alergie sau de o altă afecțiune.
Simptome de alergii în funcție de factorul care determină reacția alergică
Alergiile alimentare
Alergiile la anumite alimente pot declanșa edem (umflarea unor zone), urticarie, greață, oboseală și altele. Poate să dureze ceva timp până când o persoană să își dea seama că are o alergie alimentară. Dacă observi că ai o reacție severă după ce ai mâncat și nu ești sigur de ce, mergi imediat la un medic, pentru a afla cauza exactă și a primi recomandări și tratament.
Alergiile sezoniere
Febra fânului (așa cum mai e numită rinita alergică) poate avea simptome asemănătoare cu cele ale unei banale răceli. Acestea pot fi congestie, secreții nazale și ochi umflați. Poți ține sub control aceste simptome acasă, folosind tratamente care se pot elibera fără prescripție medicală.
Alergia la medicamente
Alergia la medicamente poate cauza simptome precum: urticaria, mâncărimile pielii, erupții, umflarea feței, respirație șuierătoare sau wheezing, anafilaxie.
Alergia la înțepăturile insectelor
În acest caz, înțepăturile insectelor pot declanșa umflarea unei zone destul de mari (edem) la locul înțepăturii, mâncărime sau urticarie pe tot corpul, tuse, constricție toracică, respirație șuierătoare sau scurtată, anafilaxie.
Alergiile severe
Când vorbim despre alergiile severe, este important să reținem că acestea pot cauza anafilaxia sau șocul anafilactic. Aceasta este o urgență medicală, pentru că viața persoanei este pusă în pericol. Anafilaxia poate duce la probleme respiratorii, la amețeală și la pierderea cunoștinței. Dacă observi că ai aceste simptome după ce ai intrat în contact cu un posibil alergen, cere imediat îngrijiri medicale.
Simptomele unei reacții alergice ușoare
Dacă ești expus la un alergen pentru prima dată, simptomele pe care le ai s-ar putea să fie unele ușoare, spun specialiștii, însă aceste manifestări se pot agrava dacă intri în contact în mod repetat cu acel alergen.
Simptomele reacției alergice ușoare:
• urticarie sau pete roșii, care provoacă mâncărimi (prurit) pe piele
• mâncărimi
• congestie nazală, cunoscută și drept rinită
• iritație, eczemă
• iritație în gât
• mâncărimi ale ochilor, lăcrimatul ochilor.
Recomandarea noastră este să mergi la medicul alergolog pentru un diagnostic corect și să nu lași alergia netratată, indiferent de cauză, pentru că îți alterează calitatea vieții.
Cum se gestionează simptomele alergiilor?
Sfatul cel mai important în gestionarea alergiei este evitarea alergenilor. Cu alte cuvinte, prevenirea expunerii la alergeni este cheia gestionării alergiilor, însă oricâte eforturi ai face este posibil ca în anumite situații să nu poți evita complet sursele de alergie. De folos pot fi și unele medicamente, atât fără prescripție medicală, cât și cu rețetă de la medic. E bine de știut că medicamentele sunt eficiente în controlul și tratamentul alergiilor, dar nu le vindecă. În mare parte, o combinație a două abordări va duce la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor alergice.
Așadar, reducerea riscului unei reacții alergice se face prin evitarea alergenului, acolo unde este posibil și prin tratamente pentru reducerea simptomelor, inclusiv medicamente și imunoterapie. Majoritatea reacțiilor alergice sunt ușoare și nu provoacă reacții care pun viața în pericol, deși pot fi foarte supărătoare pentru pacient, însă va exista și un număr mic de persoane care pot prezenta o reacție alergică severă numită anafilaxie.
Când nu se pot evita alergenii, există multe medicamente care pot ajuta la controlul simptomelor alergiei, descongestionantele și antihistaminicele fiind printre cele mai frecvent utilizate. Acestea ajută la reducerea nasului înfundat, a secrețiilor nazale, a strănutului și a mâncărimii.
- Pentru a evita pe cât posibil polenul, încearcă să nu ieși din casă în momentele în care nivelul de polen este ridicat sau, dacă trebuie să ieși, poartă mască de protecție și ochelari de soare.
- Pentru a evita mucegaiul, folosește în zonele din casă predispuse la mucegai dezumidificatoare și soluții antimucegai.
- Pentru a combate acarienii de praf, la care multe persoane au alergii, aspiră covoarele și podelele și spală așternuturile la temperaturi mari o dată pe săptămână.
- Pentru a evita alergia la păr de animale, stai departe de animalele de companie sau, după ce te joci cu ele, spală-te bine pe mâini.