Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă în privinţa ratei modeste de vaccinare în rândul populaţiei Republicii Moldova.
Potrivit specialiştilor, deşi miza autorităţilor era imunizarea a 70% din populaţie până la sfârşitul acestui an, abia puţin peste 20% dintre cetăţenii eligibili vaccinării s-au imunizat. Cifrele sunt alarmante, în condiţiile unui nou val pandemic cauzat de tulpina Delta, notează IPN.
Medicii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) spun că pentru Republica Moldova este prematură discuţia administrării a trei doze de vaccin, prioritatea autorităţilor fiind imunizarea cetăţenilor cu două doze.
Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de imunizare împotriva COVID-19 rata de vaccinare cu o doză constituie 20,6%, iar cu ambele doze – 18,6%. Medicii spun că nu-şi explică reticenţa moldovenilor la vaccin, în condiţiile în care milioane de oameni de pe glob s-au imunizat fără a manifesta reacţii adverse.
„Rata de vaccinare este destul de modestă, dacă ne raportăm la planul naţional de imunizare care are o ţintă destul de generoasă de 70% din populaţie. Municipiul Chişinău are vaccinaţi 30% din cetăţeni cu prima doză, iar această experienţă ar trebui preluată la nivel naţional. Atestăm o reticenţă la vaccin a persoanelor tinere. Una dintre explicaţii ar fi că numărul îmbolnăvirilor grave în rândul tinerilor a fost mai mic faţă de persoanele vârstnice, dar oamenii trebuie să fie conştienţi că ei trebuie să se protejeze şi pe sine şi să prevină răspândirea virusului în comunitate”, a spus coordonatorul campaniei de imunizare anti-COVID-19,
Ninel Revenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune. Medicii ANSP recunosc că Republica Moldova se află deja în valul trei al pandemiei, iar rata de infectare va creşte vertiginos în următoarea perioadă ca urmare a numărului redus de persoane vaccinate şi a nerespectării normelor sanitare. „Prognozăm o creştere a numărului de cazuri. Deja la sfârşitul lunii septembrie numărul cazurilor va creşte considerabil, dacă nu vom întreprinde măsurile necesare, iar cea mai importantă este vaccinarea.
În prezent, trebuie să acoperim toate persoanele cu cel puţin două doze, acum nu ne permitem luxul de a vaccina cu trei doze. Recomandăm strict ca fiecare persoană să aibă cele două doze sau schema completă de vaccinare.
Acest lucru ne va ajuta să avem un număr de infectări mult mai redus şi răspândirea virusului va avea loc mult mai lent”, a spus Alexei Ceban, medic epidemiolog ANSP.
Potrivit datelor oficiale, cea mai înaltă rată de vaccinare cu ambele doze este înregistrată în municipiul Chişinău – 28%, iar cea mai redusă în UTA Găgăuzia – 10% – 13%. În Republica Moldova vaccinarea anti-COVID-19 este gratuită şi recomandată de toate instituţiile medicale naţionale şi internaţionale.