Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat repetat că este gata să își asume guvernarea, pentru că, potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, până la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate țara trebuie guvernată corect de un Guvern de tranziție. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TV8.
Potrivit lui Andrei Năstase, despre care se vehiculează că ar putea fi unul dintre candidații la funcția de premier, Platforma DA pledează pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Înainte de alegeri parlamentare anticipate, oamenii își doresc să aibă ce să pună pe masă, să aibă salarii mai bune. Platforma DA militează pentru alegeri parlamentare anticipate cât mai curând și cât mai bine organizate. Până la anticipate, țara trebuie guvernată corect. Maia Sandu poate miza pe noi. Platforma DA este gata să își asume guvernarea. Noi ne-am asumat acest lucru și cu un președinte ostil. Platforma DA poate livra și numele unui premier în condiții de criză. Am fost destul de explicit, unde-i lege, nu-i tocmeală. Rigorile Constituției trebuie puse în aplicare. Un verdict predictibil al Curții Constituționale. Așa că o să vedem, nu suntem noi cei care să venim cu soluții”, a declarat Năstase.
Liderul Platformei DA susține că Maia Sandu trebuie să respecte prevederile constituționale cu privire la desemnarea prim-ministrului Guvernului.
„Am fost destul de explicit, unde-i lege, nu-i tocmeală. Rigorile Constituției trebuie puse în aplicare. Un verdict predictibil al CC. Așa că o să vedem, nu suntem noi cei care să venim cu soluții”, a declarat Andrei Năstase.
Citește și: Ce spune Maia Sandu despre vizita sa la Bruxelles
Liderul Platformei DA spune că cea ușoară cale spre alegeri parlamentare anticipate respectarea Constituției, iar Platforma DA susține scenariul unu privind declanșarea alegerilor anticipate.
„Corect este să respectăm Constituția, mai toate partidele se delcară că merg la alegeri anticipate, dar în realitate nu-i așa. Ceea mai bună soluție este cea care ne-o prescrie Constituția. Iată în februarie începe activitatea Parlamentului, vedem dacă se va merge pe o cale sau pe alta, expusă în Constituție. Avem la dispoziție 45 de zile să se aplice una dintre aceste două opțiuni. Platforma DA susține că cea mai ușoară cale spre anticipate este varianta unu, adică ca Parlamentul să nu lucreze timp de 90 de zile”, a precizat Năstase.
Nu ne aventurăm să facem speculaţii cine va fi viitorul premier, mingea este la piciorul preşedintelui, a declarat în cadrul în cadrul emisiunii de la TVR Moldova deputatul Partidului Platforma DA, Igor Munteanu. Și cadidatura sa este printre favorire, cel puțin asta lasă să se înțeleagă experții politici și însuși Munteanu Prin comportamenul său și declarațiile publice.
Potrivit deputatului, încercările de a căuta scurtături vor ajunge pe masa Curţii Constituţionale.
„Preşedintele Maia Sandu va fi obligată să meargă pe prevederile Constituţiei (…)Este clar că interpretarea Curţii Constituţionale este foarte importantă, pentru că va întări sau nu credibilitatea completului de judecători”, a adăugat Igor Munteanu.
Dputatul PDM Dumitru Diacov a declarat că Republica Moldova s-ar putea trezi cu minştri interimari „luaţi din drum”.
„Ne-am putea trezi cu miniştri care nu au depus jurământul, care nu au trecut procedura, de aceea este foarte interesantă şi importantă decizia Curţii Constituţionale”, a spus Dumitru Diacov,
Deputatul “Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, a declarat că mandatul unui Guvern este unul foarte limitat.
„Curtea Constituţională s-a mai expus asupra a ce face un Guvern care şi-a dat demisia. Atribuţiile acestuia sunt doar la administrarea treburilor publice, fără asumarea unor mari responsabilităţi. Este ca şi cum ai întreţine ceva”, a spus Vladimir Cebotari.
Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău a organizat o transmisiune live în cadrul căreia s-a referit la câteva scenarii politice posibile după ce Curtea Constituțională s-a expus asupra sesizării depuse de deputații PAS în care se solicita explicarea modalității de autodizolvare a Parlamentului.
Dinu Plîngău califică hotărârea Curții Constituționale ca fiind una previzibilă, menționând că mulți juriști încearcă să dea acum o tălmăcire politică acestei situații.
El precizează cum sunt văzute aceste scenarii din punct de vedere juridic, iar în acest sens, deputatul menționează că ar putea exista și posibilitatea ca ”perfect legal” Igor Dodon să fie înaintat la funcția de prim-ministru.
”Nu trebuie să excludem posibilitatea ca Igor Dodon să fie înaintat la funcția de prim-ministru. Asta în cazul în care timp de încă două luni nu va fi înaintat niciun candidat. Atunci pentru el vor semna socialiștii, 40 de mandate, deputații Partidului Șor, încă vreo 12 mandate, în total au 52 de semnături pentru a-l înainta la funcția de prim-ministru. Va fi o situație destul de interesantă, deoarece, Curte Constituțională o va oblige pe Maia Sandu să-l înainteze la funcția de premier, Maia Sandu, probabil, va refuza și atunci socialiștii o vor iniția procedura de suspendare. E foarte complicată situația în care ne aflăm”, spune deputatul PPDA, Dinu Plîngău.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a încălcat deocamdată nicio normă constituţională de aceea aceasta nu poate fi sancţionată sau suspendată din funcţie pentru neînaintarea unui candidat la funcţia de premier, aşa cum a sugerat liderul socialiştilor Igor Dodon.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase declară pentru TVR Moldova că Maia Sandu se află acum într-o etapă a jocului când trebuie să decidă să vină cu o candidatură.
„Preşedintele Sandu va veni foarte curând cu un candidat. Nu am niciun temei să cred ca Sandu va urma o cale păguboasă de a nu respecta Constituţia. Sigur, foarte curând, cred eu, după semnarea decretului de desemnare, mingea va fi pe teritoriul Parlamentului”, explică Tănase.
Expertul constituţional Teodor Cârnaţ spune că Maia Sandu nu a încălcat niciun termen, din punct de vedere constituţional, însă din punct de vedere politic, ar fi putut desemna un candidat încă în luna decembrie.
„Dacă Maia Sandu va renunţa în general să înainteze un candidat, atunci Curtea Constituţională va concluziona că Parlamentul nu are nicio vină pentru nealegerea unui Guvern şi nu va putea fi dizolvat Parlamentul”, mai precizează Teodor Cârnaţ.
Citește și: ”Curtea lui Plahotniuc i-a făcut pe plac lui Dodon”- Litvinenco sare în apărarea Maiei Sandu
Citește și: Dodon o amenință pe Maia Sandu: Zeci de mii de oameni vor ieși la protest în fața Președinției
Citește și: CCM a decis: ”Atribuția dizolvării Parlamentului îi revine EXCLUSIV președintelui” – iată în ce condiții