Foto:stiri.md

Se amână weekend-ul la bazin, plajă sau zone de agrement – Prognoza meteo pentru sâmbătă și duminică

Un sfârșit de săptămână cu valori termice temperate și ploios a prognozat Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, primul weekend din iulie va fi caracterizat de temperaturi diurne încadrate între 23-28 grade Celsius. Noaptea, se așteaptă între 13-18 grade Celsius, scrie sursa citată.

De asemenea, în perioada de referință, se prevăd ploi, de diferită intensitate, însoțite de descărcări electrice. Precipitațiile vor cădea preponderent în regiunile Centru și Nord.

În luna iulie, numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 30ºC și mai mult constituie în medie pe țară  3–11, ultimul record observat fiind de 29 de zile (Tiraspol, 2001). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 35ºC și mai mult, în medie pe țară nu depășește o zi, însă în unii ani se poate semnala  și mai mult, bunăoară, 17 zile (Fălești, 2012). Zile cu temperatura maximă a aerului de 40ºC și mai mult se înregistrează mai rar și pe alocuri. Ultima dată fenomenul a fost notat în anul 2007, la Tiraspol.

În calendarul popular, iulie este denumită „luna lui Cuptor”, și înseamnă în tradiția populară perechea lui “Făurar” (februarie). Se zice că, pe cât de frig e în vremea lui Făurar, pe atât de cald va fi în luna lui Cuptor.

Dosar Media

Ai o noutate?