Scumpirea gazelor naturale pentru moldoveni: Sfatul unui expert pentru ANRE

Scumpirea gazelor naturale pentru moldoveni: Sfatul unui expert pentru ANRE

Analistul economic Veaceslav Ioniță i-a recomandat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să nu admită majorarea bruscă a tarifelor la gaze pentru consumatorii finali, pentru a nu pune dintr-o dată o povară prea mare pe umerii oamenilor cu venituri mici.

În opinia sa, tariful ar trebui ridicat în două sau chiar trei etape – acum și apoi la începutul anului viitor.

„ANRE stabilește tarifele la gaze naturale și energie electrică. Pe noi ne așteaptă o creștere substanțială a prețului la gaze și, din câte se conturează, la energia electrică. Recomandarea mea este una, ANRE are posibilitatea legală, exact așa cum s-a procedat cu energia electrică în 2017: majorarea de tarife să fie făcută în două sau chiar în trei trepte. Să nu fie admisă majorarea bruscă”, a menționat Veaceslav Ioniță în emisiunea dedicată analizelor economie transmisă pe internet.

„ANRE poate opera o majorare acum, în toamnă, iar cealaltă – la începutul anului viitor, pentru a diminua efectele negative ale creșterii prețurilor, care afectează direct populația”, a spus expertul economic.

Guvernul ar trebui să ofere subvenții pentru gaze și agent termic

Totodată, Veaceslav Ioniță a apreciat că Guvernul ar trebui să ofere populației subvenții pentru consumul de gaze naturale, dar și pentru agentul termic, într-un anumit volum, considerat minim necesar.

Expertul economic a subliniat că populația și așa este „supraîndatorată”: lunar, conform datelor statistice, oamenii împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci și aproximativ un miliard de la companii creditare. În majoritate covârșitoare, acestea sunt credite pentru consum. Din împrumuturile noi, oamenii achită în mare parte împrumuturile vechi, dar „totuși, lunar, moldovenii își cresc datoriile cu circa 500 de milioane de lei”, potrivit expertului.

Precizăm că Guvernul de la Chișinău încearcă să obțină de la Concernul rus „Gazprom” un preț cât mai mic posibil pentru gazele naturale, dar deocamdată nu se știe la ce rezultat se va ajunge.

Între timp, Republica Moldova deja a importat gaze naturale de la „Gazprom” la un  preț mai mare decât cel din  prima jumătate a anului, dar majorarea n-a fost reflectată în facturile pe care le-au plătit consumatorii finali.

În octombrie, gazele sunt livrate Republicii Moldova la prețul de 790 de dolari americani pentru mia de metri cubi. Este un preț de câteva ori mai mare decât cel plătit furnizorului rus în 2020 și la începutul anului 2021, când gazele erau importate la prețuri de 214-280 dolari pentru mia de metri cubi.    

În 2020, Republica Moldova a plătit pentru resursele energetice (gaze naturale, cărbuni, energie electrică etc.) 600 de milioane de dolari americani – un minim istoric pentru ultimii 15 ani, a precizat Ioniță. În 2021, a estimat expertul, „vom plăti cel puțin 900 de milioane de dolari americani”.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?