Scădere semnificativă a prețurilor la carburanți – Se ieftinesc mai mult decât de obicei

După o perioadă în care bursele internaționale au reacționat negativ la planurile occidentului de a renunța începând cu 5 decembrie la țițeiul rusesc şi din 5 februarie la produsele petroliere derivate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă la moment o scădere mai pronunțată a prețurilor la nivel internațional.

Contrar prognozelor anterioare, precum că rafinăriile europene se vor confrunta cu un deficit din cauza interdicției UE asupra petrolului rusesc, actualmente se observă o aprovizionare suficientă a acestora cu țiței.

După cum menționează Bloomberg, piețele sunt puternic influențate de discuțiile între Arabia Saudită şi alte state membre OPEC privind o posibilă majorare a producţiei de petrol, precum și mesajele potrivit cărora China şi-a înăsprit restricțiile sanitare, fapt care ar putea să afecteze perspectivele privind cererea mondială de țiței.

În consecință, pe parcursul ultimelor circa 10 zile cotațiile Platts au scăzut semnificativ, ajungând sub nivelul de 900 $/tona la benzină și sub 1000 de $/tona la motorină.

Pentru ziua de mâine, 24 noiembrie 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • 25.73 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-22 bani);
  • 25.75 lei/litru – pentru motorina standard (-25 bani).

ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard calculate în baza mecanismul actual și reiterează faptul că acestea reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Dosar Media

Ai o noutate?