SUA ar putea pune capăt rapid conflictului dacă ar vrea, dar în schimb “pompează arme în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Moscova a acuzat în trecut Ucraina că primeşte ordine de la Washington şi susţine că SUA prelungesc conflictul prin livrări de arme Kievului, notează agenţia de presă citată.
SUA declară că Moscova a dezlănţuit războiul şi că acesta se poate încheia doar dacă Rusia îşi retrage armata de pe teritoriul ucrainean.
În acest context, agenţia de presă TASS preia declaraţia făcută în ajun de fostul preşedinte american Donald Trump, care, comentând acţiunile administraţiei actualului preşedinte Joe Biden în privinţa Ucrainei, a declarat că acest conflict ar trebui încheiat printr-o înţelegere şi nu prin trimiterea de ajutoare militare de milioane de dolari Kievului.
Trump a mai spus că, dacă ar fi preşedinte, ar putea ajunge la o înţelegere în problema ucraineană „în 24 de ore”, conform agenţiei de stat ruse.
În aceeaşi conferinţă de presă, Peskov a respins desemnarea de către SUA a grupului privat paramilitar Wagner drept organizaţie criminală transnaţională, afirmând că Washingtonul a “demonizat” acest grup ani de zile, fără nicio bază.
Responsabili britanici din domeniul apărării au declarat săptămâna trecută că grupul de mercenari Wagner, despre care se spune că a fost fondat de Evgheni Prigojin, un apropiat de cursă lungă al preşedintelui Vladimir Putin, ar fi putut recruta până la 50.000 de ruşi, printre care puşcăriaşi, pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, alături de forţele regulate ale Moscovei.
Pe de altă parte, agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti a comunicat că se aşteaptă ca noua ambasadoare americană la Moscova, Lynne Tracy, să participe la o întâlnire la Ministerul de Externe rus săptămâna viitoare.Citeste si:
Această întâlnire ar urma să aibă loc în timp ce relaţiile dintre Moscova şi SUA se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi a sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse.
Kremlinul a respins săptămâna trecută ideea că cele două părţi ar putea schimba situaţia la jumătatea mandatului preşedintelui american Joe Biden, adăugând că nu există “nicio speranţă” de îmbunătăţire a relaţiilor într-un viitor previzibil.
Rusia a declanşat acum aproape un an o invazie pe scară largă în Ucraina, în ceea ce ea numeşte “operaţiune militară specială”, calificată de Kiev şi Occident drept o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.