Rusia acuză SUA de turnura politică de la Chișinău: ”Hogan nu s-a putut abţine în a indica conducerii Moldovei ce să facă”

Federația Rusă acuză Statele Unite ale Americii de ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova şi îi somează să înceteze să o mai facă. Într-un comunicat de presă, Ministerul rus de Externe face referire la declarațiile ambasadorului SUA la Chişinău, Dereck. J. Hogan, care a încurajat-o pe Maia Sandu, într-un limbaj mai puțin diplomatic să meargă spre anticipate.

Potrivit Ministerului rus de Externe, diplomatul şi-a permis să facă declaraţii menite să influenţeze procesele politice de la Chişinău, lucru care și s-a întâmplat.

”Ambasadorul D. Hogan nu s-a putut abţine în a indica conducerii Republicii Moldova ce trebuie să facă: să respecte voinţa poporului, să iasă din impasul actual şi să înceapă a lucra pentru a rezolva problemele cetăţenilor. Astfel de declaraţii de mentorat puţin probabil că sunt potrivite din partea şefului unei ambasade străine la adresa conducătorilor unui stat suveran”, se arată în declaraţia Ministerului de Externe de la Moscova.

Rusia cere Statelor Unite să înceteze ingerinţele în chestiunile interne ale altor state suverane. În acest context, Ministerul rus de Externe specifică că, declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău ar fi fost făcute în contextul actual al situaţiei politice din Republica Moldova.

Totodată, diplomația rusească menționează că, ”declaraţiile ambasadorului SUA au apărut anume atunci când Republica Moldova se apropia de un punct de cotitură al confruntării între noul preşedinte şi principalele forţe parlamentare ce au desemnat un candidat la funcţia de premier”.

”Ambasadorului nu îi păsa, din păcate, că situaţia se poate agrava. Orientarea geopolitică pro-occidentală a Chişinăului este mai importantă pentru el decât stabilitatea în ţară. Suntem nevoiţi să îndemnăm repetat partenerii noştri occidentali să renunţe la implicarea în treburile interne ale altor state. Astăzi, nu predicile SUA şi instrucţiunile UE ajută Republica Moldova să iasă din criză, ci respectarea suveranităţii ţării şi neintervenţia în procesele sale politice. Aceste lucruri pot ajuta Moldova să iasă din criză”, se spune în Declaraţia Ministerului rus de externe.

Amintim că, în editorialul său, ambasadorul SUA la Chișinău, specifica că ”În ciuda acestor provocări semnificative, sunt convins că Statele Unite și Republica Moldova vor depăși crizele și vor fi mai puternice ca înainte. Pe durata mandatului meu aici, am văzut ce poate realiza determinarea și spiritul poporului Republicii Moldova. Acum aproape doi ani, cetățenii Moldovei și-au scăpat țara de un temut oligarh. Multe instituții de stat, inclusiv Curtea Constituțională, care au fost odată capturate, își exercită acum independența și lucrează pentru binele poporului și nu a intereselor egoiste și corupte. Iar instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice și revenirii la un climat de frică”.

Totodată, diplomatul a menționat că ”Alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut au marcat un alt pas istoric în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Cetățenii Republicii Moldova de aici și de peste hotare și-au făcut auzită vocea în număr record, reamintind tuturor că poporul are în continuare ultimul cuvânt de spus privind viitorul țării”.

Dosar Media

Ai o noutate?