Începând de mâine, 14 octombrie 2022, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România, la un preț preferential. Un prim contract a fost semnat astazi și prevede o cantitate de 100MW. Documentul a fost semnat între ”Hidrolelectrica” și ”Energocom”.
”Acest lucru a fost posibil după ce, ieri, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență, care prevede că producătorii de energie electrică de pe peste Prut vor încheia, prioritar, contracte bilaterale cu S.A. „Energocom”, furnizor de energie electrică, desemnat de Executivul de la Chișinău. Astfel, companiile producătoare din România vor livra țării noastre, exclusiv, necesarul de consum, în limitele stocurilor disponibile”, anaunță Guvernul de la Chișinău.
Amintim că, în luna martie curent, Guvernul a obținut racordarea sistemului energetic al Republicii Moldova la cel european, ceea ce reprezintă un salt imens în privința securității energetice a țării noastre.
Și președintele țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de mulțumire în adresa României.
”România ne ajută din nou – de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni. Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi. Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, a menționat șefa statului.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu: ”Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”
”Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată. Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem”, menționează Spânu.
Deocamdată nu se cunoaște dacă acest contract de furnizare a energiei electrice, despre care autoritățile spun că va avea un preț preferențial, va micșora prețul final plătit de consumatorii casnici, fie se regăsește deja în matematica guvernanților de a oferi compensații cetățenil