Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat solicitarea Moldovagaz privind majorarea prețului la gazele naturale.
Astfel, moldovenii vor plăti de două ori mai mult pentru gazul livrat. Mai exact, în loc de 4 lei și 30 de bani pentru un metru cub de gaze, va trebui să plătim 10 lei și 26 de bani.
Fostul premier, Ion Chicu, nu a cruțat guvernarea și avenit cu acuzații dure în legătură cu majorarea colosală a prețului la gazele naturale.
”Genocid. Să genereze creșterea cu 240% a unui tarif reglementat de stat… poate doar o gașcă de analfabeți funcționali. Numai Maia Sandu și acoliții ei pot califica această majorare drept realizare notorie a primelor 100 de zile de putere absolută în stat”, declară Chicu.
Și fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu, a venit cu o reacție extremă, menționând că ”Republica Moldova va avea o iarnă de coșmar”.
”Aștept reacția cetățenilor la vestea cea „bună” din vremurile bune, care devin tot mai scumpe și mai scumpe. Vreau să văd cât de răbdător este acest popor? Cât de îndrăgostit este fața de cei care își bat joc de el? Republica Moldova va avea o iarnă de “coșmar”, menționează Durleșteanu.
Totodată, Durleșteanu adaugă că: ”Această creștere a tarifului la gaze va genera scumpiri în lanț la servicii, produsele alimentare și nealimentare. Scumpiri, cu o astfel de dinamică, RM nu le-a mai avut de la prăbușirea sistemului bancar din 2013”.
”Avem și un Guvern cu lipsă de viziune care gestionează criza pandemică și energetică fără un plan strategic în regim de haos. Prețul gazului rusesc, transpus în tariful pentru consumatori, înaintat de Moldovagaz către ANRE, ar putea fi de 10,23 lei pentru 1 m3. La tarif trebuie să mai adăugăm și TVA de 8%”, menționează fostul ministru al Finanțelor.
Durleșteanu mai adaugă că, ”Acest nivel de tarif va hărțui substanțial puterea de cumpărare a moldovenilor. Anterior, în repetate rânduri, am vorbit și despre necesitatea eliminării temporare a TVA la gaze cu scopul de a reduce povara financiară a consumatorului final”.
În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a motivat aprobarea cererii Moldovagaz de majorare a tarifului prin creșterea prețului la gaze pe piața internațională. Totodată a menționat că rapiditatea pronunțării deciziei vine ca urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.
”Acest tarif este unul provizoriu, iar până la sfârșitul lunii urmează să fie aprobat prețul final pentru un metru cub de gaze naturale”, a declarat unul dintre directorii ANRE, Ștefan Creangă.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) cere Guvernului și Parlamentului aprobarea de urgență a măsurilor de susținere din partea statului a tuturor consumatorilor de gaz natural.
Potrivit unui comunicat emis de PSRM, socialiștii se arată îngrijorați în legătură cu majorarea de circa 2,4 ori – de la 4,2 lei, la 10,3 lei – a tarifelor la gazul natural pentru consumatorii finali, începând cu 1 noiembrie 2021.
”Tariful calculat cu TVA este de 11,08 lei. Această decizie, care este luată la începutul perioadei rece a anului și cu efect retroactiv, va lovi foarte dur în majoritatea cetățenilor, în mod special în cei cu venituri mici și medii. Saltul de peste două ori a tarifului la gaz este o lovitură gravă și pentru agenții economici, preponderent pentru cei care utilizează gazul natural în procesul de producție”, se arată în comunicat.
Astfel, PSRM cere Guvernului și Parlamentului aprobarea de urgență a măsurilor de susținere din partea statului a tuturor consumatorilor de gaz natural, atât a persoanelor fizice, cât și a celor juridice.
Amintim, vineri, 5 noiembrie, SA „Moldovagaz” a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi.
Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.
Moldova a făcut deja două achiziții de gaze din alte surse decât Gazprom: prima, de un milion de metri cubi a venit din Polonia, a doua, tot de un milion de metri cubi vine prin Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere.
E de menționat că în contextul crizei gazelor din Moldova, Uniunea Europeană a anunțat că va acorda Moldovei 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.