Reacție dură din partea SIS: ”nu atrageți instituția în zona speculațiilor și disputelor politice”.

Viorel Furdui, directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova a declarant în cadrul unui mesaj post ape pagina sa de facebook că primarii ar fi fost sunați de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și ai Inspectoratului Național de Patrulare  înainte de protestul anunțat pentru 27 noiembrie. SIS a negat informațiile.

”Presiunea și șantajul asupra primarilor și aleșilor locali se reîntorc? În legătură cu acțiunile de protest organizate de CALM pe data de 27 noiemtbrie, împotriva plafonării taxelor locale, vin tot mai multe semnale despre implicarea organelor de forță pentru a descuraja participarea primărilor la acest eveniment! Primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS! Organele de forță sună primarii și se interesează daca primarii vor participa la acțiunile de protest! Asta ce-i? Noi în ce stat trăim? Cine a dat ordinul poliției și SIS?”, a scris Viorel Furdui pe pagina sa de Facebook.


Într-un comunicat de presă, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate dezmint declarațiile respective.

”În calitate de autoritate specializată în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul monitorizează constant evenimentele cu potențial de a afecta securitatea și ordinea publică, însă nu se implică în privarea realizării dreptului constituțional la întruniri pașnice, indiferent de organizatori sau tematica eventualelor proteste”, scrie în comunicatul SIS.

Totodată, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate au făcut un apel public, de a nu atrage instituția într-o zonă ”a speculațiilor și disputelor politice”.

Dosar Media

Ai o noutate?