Curtea Constituţională a declarat neconstituțional decretul semnat de președintele țării de înaintarea repetată a Nataliei Gavriliță, drept candidat repetat la funcția de premier. Potrivit aceleiași decizii al CCM: ”Președintele nu are dreptul să refuze desemnarea unui candidat la funcția de premier care are în spate susținerea unei majorități parlamentare formalizate, fie ea și adversară președintelui”.
Fostul președinte al țării, Igor Dodon, susține că decizia Curții Constituționale era una absolut previzibilă și spune că PSRM pledează în continuare pe votarea unui Guvern. Mai mult, Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii în stat.
”Această decizie e totodată alarmantă, fiindcă este dovada că Republica Moldova este acum condusă de un președinte care la două luni de mandat are deja două încălcări grave ale Constituției – ceea ce reprezintă situație condamnabilă și fără precedent în istoria țării. Și, mai devreme sau mai târziu, doamna președinte împreună cu complicii ei din PAS vor răspunde în fața legii pentru uzurparea puterii de stat, act care deja nu se mai află la faza de tentativă, dar este în plină desfășurare”, reacționează Igor Dodon.
Platforma Demnitate și Adevăr își reiterează poziția oficială de a-şi asuma un guvern minoritar de profil pro-european, capabil să gestioneze cele mai stringente probleme, respectiv să organizeze alegeri anticipate libere și corecte, anunță liderul PPDA, Andrei Năstase.
”În acest sens, Platforma Demnitate și Adevăr cheamă la negocieri partidele proeuropene responsabile şi consultări urgente cu președintele țării în vederea identificării rapide a unor soluții de ieșire din criza generalizată”, declară Năstase.
Și liderul PD, Pavel Filip, a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale de astăzi. Președintele democraților este de părere că, ”legea ne mai oferă o șansă, iar fracțiunile parlamentare și președintele trebuie să recurgă la noi consultări. Respectiv, dialogul trebuie să fie autentic, sincer și responsabil.
”Iar consultarea fracțiunilor presupune identificarea sprijinului pentru învestirea unui nou guvern. Acesta trebuie să fie scopul dialogului: identificarea unei soluții de ieșire din criză, nu generarea unui blocaj. Putem opri procesul pornit deja de instalare a unui guvern susținut de Șor numai dacă reușim, prin consens și dialog serios, să învestim un guvern de echilibru, care ar asigura menținerea direcției pro-europene”, anunță Pavel Filip.
Liderul PRO Moldova, Andrian Candu, reacționeză la decizia Înaltei Instanțe și menționează că, ”Incertitudinea omoară toate perspectivele și ar fi bine ca toți actorii implicați în nominalizare și desemnare să înțeleagă, în sfârșit, acest lucru.”
”Acum că Înalta Curte ne-a explicat cine are dreptul să înainteze candidatul, să sperăm că vom avansa în acest proces, care s-a dovedit a fi extrem de anevoios de această dată și se întinde deja a treia lună de (ne)instituire a unui Guvern”, afirmă Candu.
Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și fracțiunea Partidului „ȘOR” susține că Hotărârea Curții Constituționale confirmă ceea ce era evident. Aceștia își reiterează poziția privind necesitatea învestirii unui guvern cu atribuții depline, care să-și asume imediat responsabilitatea pentru soluționarea problemelor stringente.
”Sperăm că, după această hotărâre, președintele Maia Sandu și fracțiunea-anexă din Parlament își vor revizui atitudinea și vor da dovadă de maturitate politică, astfel încât să punem punct acestei crize complicate și să revenim în albia normalității”, se arată în reacția ”Pentru Moldova”.
Deocamdată, nici președintele țării și nici Partidul Acțiune și Solidaritate nu a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale.