Igor Dodon, care a pierdut alegerile, și-a anunțat vizita la Moscova cu mare patos. În această călătorie este însoțit de un grup de deputați din PSRM, precum și de guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, și de primarul Chișinăului, Ion Ceban.
Cu toate acestea, în ajunul plecării, s-a dovedit că la Moscova nimeni nu îl așteaptă în mod deosebit. Purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că reprezentanții conducerii de vârf a Rusiei nu planifică nicio întâlnire oficială cu Dodon, socialiștii, Bașcanul Găgăuziei, ori primarul Capitalei, Ion Ceban. Într-un comunicat de presă, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, condus de Valdimir Voronin, menționează că Moscova ar fi fost ”trădată de Igor Dodon”.
”Nu-i de mirare. Dodon datorează absolut totul exclusiv Moscovei. Susținerea Kremlinului, inexplicabilă din punctul de vedere al relațiilor strategice moldo-ruse, l-a transformat pe trădătorul corupt în liderul unuia dintre partidele parlamentare și președinte neconstituțional. În toți cei patru ani în care Dodon a condus ilegal Moldova, el nu a făcut absolut nimic ca principal „politician pro-rus” al Moldovei. De fapt, el a trădat Moscova la fel cum a trădat Partidul Comuniștilor și alegătorilor din timpul său”, se menționează în comunicatul PCRM.
Totodată, PCRM s-a referit și la acele legi votate în mare grabă de majoritatea PSRM-ȘOR, menționând că, deși era clar că acestea vor fi contestate și anulate de Curtea Constituțională, Dodon avea nevoie să arate Moscovei, că a făcut măcar ceva de pe agenda comună.
”Abia după ce a eșuat lamentabil la alegeri, Dodon „și-a revenit” și, după ce a obținut sprijinul Partidului ȘOR, a început să obțină posibilitatea de a putea ajunge măcar într-un cabinet din Moscova. Cu siguranță, el era conștient că o parte din legile din așa-numitul „pachet pro-rus” vor fi anulate de Curtea Constituțională. Dar adevărata soartă a acestor legi îl îngrijorează puțin. Avea nevoie de măcar ceva pentru a merge la Moscova. Cu toate acestea, de data aceasta Kremlinul – prin declarația larg răspândită a lui Peskov – a arătat clar că Moscova nu mai crede în lacrimile (și promisiunile) lui Dodon”, mai adaugă PCRM.
În aceeași reacție a PCRM, se menționează că, ”relația specială cu Dodon și PSRM a costat scump conducerea Federației Ruse. Pierderile de imagine sunt foarte grave. Refuzul întâlnirilor oficiale cu delegația așa-numiților socialiști conduși de Dodon, exprimat de Dmitri Peskov, este primul pas în direcția cea bună. Către o normalizare treptată a relațiilor moldo-ruse”.