După ce președintele Consiliului Europei, Charles Michel, aflat într-o vizită de lucru, la Chișinău, a anunțat că UE va sprijini, inclusiv militar Republica Moldova, în contextul riscurilor de securitate având în vedere războiul din Ucraina, fostul președinte al țării, Igor Dodon, un aprig susținător al lui Vladimir Putin, a venit cu o reacție în care își exprimă revolta.
”În situația când Moldova are nevoie mai mult ca oricând de suport pentru a susține populația, oamenii de afaceri, pe toți cei care suferă de crizele economice, energetice și sociale, care s-au abătut asupra țării, europenii ne propun armament. Birocrații europeni ne propun să ne înarmeze. Pentru ce? Pentru ca tinerii noștri să moară pe câmpul de luptă, urmând interesele Uniunii Europene și ale NATO? Mulțumim pentru „ajutor” și pentru „sfaturi prețioase”, partenerilor de la Vest”, a reacționat Dodon.
Dodon a adăugat că: ”Moldova are nevoie azi de mijloace financiare pentru investiții în economie, drumuri, infrastructura socială, medicină și educație, nu de arme, de la care să fie omorâți puținii tineri care ne-au mai rămas în țară. Moldova este o țara neutră, vrea pace, nu geopolitică de război”.
Uniunea Europeană susține că este alături de Republica Moldova în aceste vremuri tulburi și va oferi suport inclusiv militar pentru a întări securitatea țării noastre. Președintele Consiliului Europei, Charles Michel, aflat într-o vizită de lucru, la Chișinău și s-a întâlnit cu președintele țării, Maia Sandu, a anunțat că, deocamdată, suportul militar se va limita la prima etapă prin acordarea de ajutor asupra logisticii de apărare cibernetică, precum și consolidarea capacităților militare din Republica Moldova.
”Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus consecințe grave comunității internaționale. Noi suntem în solidaritate cu Republica Moldova. Trebuie să sporim siguranța dumneavoastră pentru a vă păstra suveranitatea, independența și neutralitatea. Susținerea noastră politică va continua pentru că am văzut că depuneți eforturi pentru a vă alinia standardelor și valorilor europene”, a declarat președintele Consiliului European.
Charles Michel a menționat din numele UE că: ”Vom susține Moldova în domeniul militar pentru a spori siguranța. Vom oferi forțelor armate echipamente suplimentare. Vom susține reziliența Moldovei și pe calea reformelor lupta cu corupția, de reformare a justiției, inclusiv în contextul cererii de aderare la UE. Trebuie să vă apărați securitatea și siguranța”, a spus Charles Michel.
Drept răspuns, președintele Maia Sandu a reiterat faptul că țara noastră este recunoscătoare comunității europene pentru sprijinul oferit și a menționat că Republica Moldova nădăjduiește că Uniunea Europeană va susține în continuare statul nostru.
”Contăm pe sprijinul Europei pentru eliminarea taxelor la exportul produselor agricole pe piața europeană, dar și permisiuni suplimentare pentru transportul de mărfuri din țara noastră, pe teritoriul statelor europene. Planurile noastre nu s-au schimbat. Vrem să construim un stat puternic și sigur pentru cetățenii săi, să avem o economie puternică, să creăm condiții de viață optime pentru cetățenii moldoveni, pentru a rămâne în țară”, a declarat Maia Sandu.
Fesa statului a menționat că, procesul de aderare la UE este unul complex și de durată, iar țara noastră nu căută scurtături sau concesii: ”Comunitatea internațională trebuie să acționeze complimentat și concertat pentru a aduce pacea pe continentul european”.